Ruoka

Pihlajasta potkua omenahilloon

Pihlajat notkuvat marjoja ja omenapuut omenia. MIksipä et kokeilisi keittää pihlajaista omenahilloa, sillä hapokas pihlajanmarja antaa potkua kesylle omenalle.
Jaana Kankaanpää
Pihlajanmarja antaa väriä ja tuo vaihtelua perinteiseen omenahilloon.

Pihlajanmarja muistuttaa omenaa, vaikka onkin kooltaan paljon pienempi. Pääosa pihlajanmarjojen hapoista on omenahappoa. Tuoreeltaan marjat maistuvat karvailta, koska ne sisältävät parkki- ja sorbiinihappoa. Myös omenissa on samanlaista karvautta.

Eri pihlajien marjat maistuvat erilaisilta, joten maistele, missä puussa on makeimmat marjat. Jos marjat ovat oikein karvaita, odota ensimmäisiä pakkasia, sillä pakkanen vähentää karvaita happoja. Myös vuorokauden, parin liotus suolavedessä auttaa. Laita litraan vettä teelusikallinen suolaa. Huuhtele marjat ennen käyttöä kuumalla vedellä.

Pihlajanmarjojen C-vitamiinipitoisuus säilyy melko hyvin, vaikka niistä keittää sosetta tai hilloa.

Syyspakkasten puremista marjoista syntyy herkullista kiisseliä tai hilloa omenalla jatkettuna.

Pihlajanmarja-omenahillo

1 kg pihlajanmarjoja

1 kg omenalohkoja

3 dl vettä

1 kg hillosokeria

Huuhtele ja puhdista pihlajanmarjat hyvin. Lohko omenat. Keitä pihlajanmarjoja sekä omenoita hiljalleen reilu puoli tuntia. Lisää hiukan vettä tarvittaessa. Jauha seos sosemyllyllä. Lisää sokeri ja keitä sosetta vielä noin 10 minuuttia. Annostele puhtaisiin, kuumiin tölkkeihin.

Vinkki:

Kuori omenat ja keitä pihlajanmarjojen kanssa, kunnes omenat soseutuvat. Jätä marjat sattumina joukkoon ja lisää hillosokeri.

Lue lisää reseptivinkkejä ja ruokajuttuja perjantain Viikonvaihde-liitteestä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

HS: Helsingin kaupunki aikoo vähentää naudanlihan käyttöä myös kouluissa ja vanhainkodeissa

VR:n ravintolavaunuihin on tulossa hirvikeittoa ja porkkana-inkiväärikeittoa – klassikkolihapullista ei luovuta

Keskustan Anne Kalmari Helsingin yliopiston ravintoloiden naudanlihapäätöksestä: "Täysin epäjohdonmukainen"

Tamperelaisopiskelijoiden vastaveto: Soija ja riisi korvattava kotimaisilla vaihtoehdoilla