MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Ruoka

Posso, kropsu, ristiinnaulittu siika... -tunnetko perinneruuat?

Klikattava kartta esittelee 31 suomalaista ruokalajia. Yhden resepti on salainen.
Jaana Kankaanpää
Prossaräpsy, puolukkarönttönen ja hömppävoi ovat kainuulaisia herkkuja. Näistä rönttöset pääsivät edustamaan Kainuuta Expedian ruokakarttaan.

Matkailuyhtiö Expedia on tuottanut nettikartan, joka esittelee suomalaisia ruokalajia resepteineen. Karttaa voi käyttää suomen ja englannin kielellä.

"Suomesta löytyy paljon paikallisia ruokalajeja ottaen huomioon laajan pinta-alan. Savonlinnassa on jo ihan erilaisia perinneherkkuja kuin Joensuussa", huomauttaa kartan laatinut projektipäällikkö Elina Eronen Piper.

"Etelä-Suomessa oli enemmän mistä valita, toisaalta Suomi tunnetaan ulkomailla parhaiten lappilaisesta ruuasta", Eronen Piper toteaa.

Pohjoisen herkkuja edustavat muun muassa poronkäristys, kuivaliha ja lohikeitto. Maan eteläosasta löytyy suurelle yleisölle tuntemattomampia lajeja kuten Inkoon puuro ja varsinaissuomalainen varilimppu.

Mukana on niin tuhteja pääruokia, keittoja kuin makeita ja suolaisia leivonnaisia.

Kartassa on yksi erikoisuus, kainuulainen tervaleipä. Sen ainekset on kerrottu, mutta valmistusohje on salainen.

"Soitin paikalliselle tekijälle, joka sanoi reseptin olevan salainen. Löysin kyllä tervaa sisältävien leipien reseptejä, mutta en oikeaa, alkuperäistä tervaleipää. Monista paikallisista ruuista onkin useita versioita. Päädyimme siihen, että tervaleipä jää salaisuudeksi."

Kartta sopii hyvin itsenäisyyspäivän ja perjantaina 4.12. vietettävän Suomalaisen työn liiton Osta työtä Suomeen -päivän yhteyteen.

"Osta työtä Suomeen -päivä kannustaa ostamaan suomalaisia tuotteita. Elintarviketeollisuus on riippuvainen paikallisten tuotteiden ostamisesta, joten kartta kannustaa tukemaan paikallisia tekijöitä. Se tuo myös huomiota suomalaiseen ruokaperinteeseen näin itsenäisyyspäivän alla. Perinneruokia kun ei saa muualta kuin Suomesta."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi ruokakeskustelu nostaa tunteita? Sosiaalipsykologi löytää monta syytä

Tarjolla supervoimia ja menestysreseptejä – ruokamatkailun teemapäivä tarjoaa purtavaa kaikille avoimessa verkkotapahtumassa

Lihatalot vastaavat Finnwatchin soija-raporttiin: Atria myöntää brasilialaisen lihan kuljettamisen Venäjälle, HKScan on asteittain siirtymässä vastuullisen soijan käyttöön Baltiassa ja Tanskassa

Eineksien ja ravintolaruuan raja hämärtynyt korona-aikana – valtaosa ei koe häpeää valmisruokien ostamisesta