Ruoka

Professori kummastelee ravitsemuskeskustelua: "Kuin olisi palattu keskiajalle"

Mikael Fogelholmia ihmetyttää, kuinka osa ihmisistä epäilee virallisia ravitsemussuosituksia ja uskoo omia tai kaverin kokemuksia tai jotain shamaania. "Kuin olisi palattu keskiajalle!"
Mikael Fogelholm peräänkuuluttaa rentoutta ravitsemussuositusten noudattamiseen. Ne antavat väljät raamit ruokavalioon.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mielestä on huolestuttavaa, että suuri osa kansasta ei luota viralliseen ja tutkittuun ravitsemustietoon.

Tuoreen Orkla Foodsin teettämän ruokabarometrin mukaan vain kolmasosa aikuisista suomalaisista luottaa viranomaisten arvioon siitä, mikä on terveellinen ruokavalio. Kaksi kolmasosaa luottaa omiin kokemuksiinsa.

Fogelholmin mielestä osa ihmisistä elää kuin keskiajalla, jolloin ei ollut tutkimustietoa. Nyt tutkittua tietoa on paljonkin, mutta etenkin sosiaalisen median kautta leviää kaikenlainen tieto, myös huuhaa.

Professorin mukaan päteviä asiantuntijoita ovat yliopistokoulutuksen saaneet ravitsemustieteilijät ja laillistetut ravitsemusterapeutit. Myös jotkut lääkärit ovat tutkimustyössään perehtyneet ravitsemukseen, mutta lääkärikoulutuksessa ravitsemusopetusta on vielä vähän. Jos tittelinä sen sijaan on ravintoasiantuntija, kannattaa olla varuillaan.

Fogelholm mainitsee muutaman esimerkin vallalla olevista uskomuksista:

Osa vannoo gluteenittoman ruokavalion nimiin ja pitää viljan gluteenia monelle epäterveellisenä. Tutkimusten mukaan vain noin yksi sadasta suomalaisesta on keliaakikko ja saman verran on gluteiiniyliherkkiä.

"Kymmenen prosenttia saa oireita leivästä, mutta ne tulevat sokeriyhdisteistä, ei gluteenista", Fogelholm selittää.

Oireet eivät kerro viljan epäterveellisyydestä.

"Ennen vanhaan, jos vähän pieretti, siitä ei välitetty. Nyt sitä pidetään epäterveellisen ravinnon merkkinä. Itse asiassa on hyvä, etteivät kaikki aineet imeydy heti, vaan jotain jää suoliston käsiteltäväksi."

Sokeri ja rasva kiinnostavat aina. Osa vannoo eläinrasvojen nimiin ja jotkut välttävät kaikkea sokeria.

Fogelholm rauhoittelee.

"Rasvakeskustelussa on päästy ehdottomuuksista. Rasvaa ei tarvitse pelätä, kunhan ruokavaliossa on hyviä kasvirasvoja, kuten rypsi- tai oliiviöljyä."

Joidenkin mielestä sokeri aiheuttaa riippuvuutta ja sen jättäminen pois ratkaisee ongelmat. Ei mitään todisteita tällekään, toteaa professori. "Järkevä määrä sokeria, 50—70 grammaa vuorokaudessa kestetään hyvin."

Karppausbuumi oli Fogelholmin mielestä käsittämätön. "Ei ole mitään tieteellistä perustetta jättää täysjyvävilja pois."

Etenkin sosiaalinen media syytää tietoa monesta lähteestä. Se on Fogelholmin mukaan ongelma, sillä ihmiset hämmentyvät eivätkä osaa erottaa, mikä on tieteellisesti tutkittua ja mikä vain muutaman ihmisen kokemaa tai yksittäinen tutkimustulos.

"Tieteellinen tieto tarkentuu koko ajan eikä se ole sataprosenttista. Aina löytyy yksi tutkimus, joka sanoo esimerkiksi, että vilja on epäterveellistä, vaikka kymmenen todistaa muuta. Tätä yhtä käyttävät jotkut asiantuntijat hyväkseen."

Viralliset ravitsemussuositukset sopivat Fogelholmin mukaan useimmille. Hän toivoo kansan ymmärtävän, miten väljät ne ovat. Ruokavalion voi koostaa yhdistelemällä sitä, mikä itselle sopii ja mitä suositukset sanovat. Mikään ruoka-aine yksistään ei ole kielletty.

Sosiaalisessa mediassa on epäilty kaikenlaisia salaliittoja ja väitetty, että esimerkiksi Pekka Puskan palkan maksoi margariiniteollisuus. Fogelholm huvittuu näistä.

"Kyseessä täytyisi olla maailmanlaajuinen salaliitto. Ei meitä kutsuttaisi esitelmöimään eri puolille maailmaa tieteellisiin konferensseihin tai tutkimuksiamme julkaistaisi, ellei ympäri maailmaa tiedemaailma arvostaisi niitä."

"En ymmärrä, miksi esimerkiksi THL:n tutkijoita väitetään valehtelijoiksi. Mikä merkitys sillä olisi? He saavat palkkansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja minä Helsingin yliopistolta enkä mistään teollisuudelta."

Viralliset ravitsemussuositukset

Lue lisää:

Joka neljäs lisää kasvisten syöntiä – joskus liharuuasta ehkä erikoisruokavalio

Miten ravitsemusterapeutti ja ravintoasiantuntija eroavat toisistaan? "Tiede on eri asia kuin mielipide"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

S-ryhmä aloitti ruuan halpuutuksen Virossa – pääpaino virolaisissa tuotteissa, mutta joukossa myös "joitain suomalaisia"

K-ryhmä vetää jälleen kananmunia myynnistä salmonellariskin vuoksi

Söin täällä: Kalaravintola Kotkassa vietti koko kesän kestäviä meripäiviä, mutta korona karkotti talven kävijät

Valtaosa suomalaisesta naudanlihasta tuotetaan maitotiloilla – tunnetko yleisimmät liharodut?