Graavisärkileivät - Reseptit - Maaseudun Tulevaisuus
Resepti

Graavisärkileivät

Sanne Katainen
Kevään herkullisin hiukopala on tässä: ruisleipää, voita, graavisärkeä, mustapippuria ja tilliä. Nami.

Graavisärkileivät

noin 8 annostaAinekset
  • 2 (à noin 500 g) isoa särkeä
  • 3–4 rkl karkeaa merisuolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 dl tilliä hienonetuna
Lisäksi
  • ruisleipää
  • voita tai margariinia
  • mustapippuria, tilliä
Valmistusohje

Perkaa ja fileoi suomustamattomat kalat. Poista ruodot mahdollisimman tarkkaan, mutta älä poista nahkaa. Nosta fileet pakastusrasiaan ja pakasta viikoksi. Sulata ja pyyhi kuiviksi.

Pane fileet työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Ripottele päälle suolaa, sokeria ja hienonnettua tilliä. Suolan määrä riippuu fileiden koosta. Ripottele paksummille kohdille enemmän mausteita kuin ohuille kohdille. Nosta kaksi fileetä lihapuolet vastakkain ja kääri leivinpaperiin tai folioon. Nosta paketit jääkaappiin graavautumaan koosta riippuen vähintään kahdeksi tunniksi tai yön yli. Käännä paketteja muutama kerta graavautumisen aikana.

Kun avaat paketit, pyyhi talouspaperilla kaikki näkyvät mausteet pois. Leikkaa fileistä nahan suuntaisesti ohuita viipaleita kerralla syötävä määrä. Tarjoa graavisärkiviipaleita ruisleivän, levitteen, mustapippurin ja tillin kanssa.

Säilytä loput kalat jääkaapissa viipaloimattomina. Graavisärki säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Kerran pakastettuja kaloja ei saa pakastaa uudelleen.

Vinkki: Loisriskin vuoksi muista aina pakastaa kypsentämättä tarjottavat järvikalat. Ruokavirasto suosittelee särkikaloille viikon pakastamista joko raakana tai graavauksen jälkeen.

Arvioi resepti:
Katso myös nämä reseptit