Resepti

Perunarieskat paahde­tulla kurpitsalla, ­ylikypsällä sorsalla ja karviaishillokkeella

Jarno Mela
Tähän reseptiin käyvät hyvin myös edelliskaudelta pakkaseen jääneet sorsankoivet.

Perunarieskat paahde­tulla kurpitsalla, ­ylikypsällä sorsalla ja karviaishillokkeella

4 hengelleAinekset
  • 500g puikulaperunoita
  • 250g vehnäjauhoja
  • 3 kpl kananmunia
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 15 g suolaa
  • 0,5 dl maitoa
  • 1 rkl maissi- tai perunajauhoja
  • Voiteluun
  • 50 g voita
Paahdettu kurpitsa
  • 1 myskikurpitsa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 rkl öljyä
Ylikypsät sorsankoivet
  • 3 kpl sorsankoipia
  • 3 dl sorsa-, kana- tai lihalientä
  • 2 laakerinlehtä
  • 5 kokonaista mustapippuria
Karviaishilloke
  • 5 dl punaisia karviaisia
  • 1,5 dl hillosokeria
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 2 kokonaista neilikkaa
  • muutama katajanmarja ja ­rosmariinin neulanen
Koristeluun
  • rosmariinin neulasia
Valmistusohje

Kypsennä perunat ja puserra ne hienoksi pyreeksi. Sekoita rieskojen ainekset keskenään. Taikinan tulisi muistuttaa koostumukseltaan pehmeää savea.

Sulata voi kattilassa. Kuumenna kunnes voi alkaa ruskistua ja siitä nousee pähkinäinen tuoksu. Siirrä pois levyltä.

Muotoile taikinasta halkaisijaltaan noin 10 cm kokoisia rieskoja. Paista 220-asteisessa uunissa 8 minuuttia

Ota rieskat uunista ja sivele ruskistetulla voilla.

Kuori myskikurpitsa, poista siemenet ja pilko noin 5 cm kokoisiksi paloiksi. Lisää kurpitsan joukkoon öljy ja suola.

Paahda 225-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeä ja saa kauniin värin.

Anna jäähtyä hetki ja painele kurpitsa haarukalla karkeaksi soseeksi.

Lisää kattilaan sorsankoivet, liemi ja laakerinlehti.

Kuumenna kiehuvaksi, poista liemen pinnalle nouseva vaahto ja laske lämpö matalaksi poreiluksi.

Anna koipien hautua hyvin pitkään, jopa neljä tuntia. Sorsa on valmista, kun liha murenee itsestään säikeiksi.

Lisää punaviinietikka ja mausteet ja hillosokeri kattilaan. Keitä seosta matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää karviaiset ja anna poreilla vielä noin 10 minuuttia.

Purkita yli jäänyt hilloke puhtaisiin tölkkeihin.

Täytä rieskat kurpitsamuhennoksella, sorsalla ja karviaishillokkeella. Koristele tuoreilla rosmariinin neulasilla.

Vinkki: Jos sinulla on painekattila, voit valmistaa sorsankoivet sen avulla runsaassa tunnissa.

Arvioi resepti:
Katso myös nämä reseptit