Resepti

Hirvenmaksapatee

Sanne Katainen
Maksapateen voi valmistaa myös peuran maksasta. Valmis patee sopii myös pakastettavaksi.

Hirvenmaksapatee

12 annostaAinekset
  • 800 g hirvenvasanmaksaa
  • 2 salottisipulia
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl voita tai öljyä
  • 4 cl jaloviinaa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl timjaminlehtiä
  • ¼ tl mustapippuria
  • 1 dl kuohukermaa
Lisäksi
  • 2 liivatelehteä
  • 2 dl vettä tai lihalientä
Valmistusohje

Puhdista maksa kalvoista. Viipaloi maksa ja poista sisältä mahdolliset onkalot. Kuori ja hienonna sipulit.

Kuumenna rasva pannulla ja ruskista maksaviipaleet molemmin puolin. Lisää loppuvaiheessa sipulit pannulle kuullottumaan. Kun maksat ovat saaneet väriä, lisää pannulle kolmasosa jaloviinasta ja kuumenna, kunnes neste kiehahtaa. Kumoa maksat, sipulit ja neste tehosekoittimeen. Lisää loppu jaloviina, mausteet ja kerma. Anna koneen käydä, kunnes massa on tasaista ja sileää.

Voit tässä vaiheessa testata pateen maun. Kypsennä pieni nokare pateeta kuivalla, keskilämpöisellä paistinpannulla. Maista, ja lisää mausteita tarvittaessa.

Voitele uunivuoka ja kaada pateemassa siihen. Nosta vuoka isompaan uunivuokaan ja kaada siihen kuumaa vettä sen verran, että vesi ulottuu pateemassan yläreunan tasalle. Kypsennä pateeta vesihauteessa 150-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Ota patee uunista ja anna jäähtyä.

Pane liivatteet kylmään veteen likoamaan. Kiehauta vesi tai lihaliemi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja liuota puristetut liivatteet nesteeseen. Anna hetki jäähtyä ja kumoa kiille maksapateen päälle. Nosta patee jääkaappiin, kunnes kiille on hyytynyt.

Patee säilyy jääkaapissa noin 5 päivää. Se sopii tarjottavaksi esimerkiksi saaristolaisleivän tai vaalean maalaisleivän kanssa. Maksapatee sopii myös joulupöytään.

Arvioi resepti:
Katso myös nämä reseptit