Resepti

Lipeäkala ja valkokastike

Kari Salonen
Lipeäkala on mielipiteitä jakava herkku. Miedommalla tuoksulla pääset, kun valmistat kalan uunissa.

Lipeäkala ja valkokastike

4 annostaAinekset
  • noin 1 ½ kg lipeäkalaa
  • 2 tl suolaa
  • maustepippuria
Valkokastike
  • 2 rkl voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 4—5 dl maitoa
  • ½ tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • 2 rkl sitruunamehua
Lisäksi
  • rouhittua maustepippuria
  • pakasteherneitä
Valmistusohje

Huuhdo lipeäkala kylmällä vedellä ja valuta. Aseta kala nahkapuoli alaspäin voideltuun uunivuokaan.

Kypsennä lipeäkalaa ilman peittämistä 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, riippuen kalapalojen paksuudesta. Sisälämpötilan tulee olla 70 astetta.

Kaada vuokaan valunut neste pois. Mausta uunista otettu kala suolalla.

Siirrä kala tarjoiluvadille. Ripottele kalan pinnalle mausteeksi vastarouhittua maustepippuria.

Sulata kastikkeen voi kattilassa. Lisää jauhot ja kiehauta, mutta älä ruskista. Lisää maito vähitellen ja sekoita tasaiseksi. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla, valkopippurilla ja sitruunamehulla.

Tarjoa kypsä lipeäkala sakeahkon valkokastikkeen kanssa. Tarjoa lisäkkeenä keitettyjä perunoita, kiehautettuja pakasteherneitä sekä halutessasi rapeaksi paistettua pekonia. Nosta pöytään myös rouhittua maustepippuria ja suolaa.

Arvioi resepti:
Katso myös nämä reseptit