Resepti

Hunajainen lohi laudalla

Jarno Mela
Lauta likoamaan, kala laudalle ja lauta grilliin. Tuloksena mehevä ja miedosti savulta maistuva herkkukala kesän grillikekkereihin.

Hunajainen lohi laudalla

6 annostaAinekset
  • noin 1 kg lohta tai muuta rasvaista kalaa fileenä
  • noin 1 tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria myllystä
  • 2–3 rkl juoksevaa hunajaa
  • ½ sitruunaa viipaloituna
  • 1 limetti viipaloituna
  • 3 valkosipulinkynttä viipaloituna
  • 1 dl tuoreita yrttejä silputtuna (esimerkiksi basilika, timjami)
Sitruunainen voikastike
  • 100 g voita
  • ½ sitruunaa (1 tl kuoriraastetta ja 3 rkl mehua)
  • 2–3 kevätsipulia silputtuna
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
Valmistusohje

Valitse tähän tarkoitukseen käsittelemätön laudanpätkä, joka on kalafileetä isompi ja mahtuu grilliin, noin 15 x 40 cm. Upota lauta veteen likoamaan noin 12 tunniksi, jolloin lauta vettyy, eikä syty grillissä heti palamaan. Märkä lauta luovuttaa kosteutta grillikuvun alla, ja vapautuva höyry kypsentää kalan mehevästi. Laudan hiiltyessä syntyvä savu antaa kalalle miellyttävän aromin.

Hiero suola ja pippuri kalan pintaan. Valuta päälle hunaja. Levitä sitrus- ja valkosipuliviipaleet kalalle. Ripottele päälle yrtit. Voit antaa kalan maustua viileässä pari tuntia ennen kypsentämistä.

Nosta kala laudalle nahka lautaa vasten ja lauta esilämmitettyyn grilliin. Sulje kansi, kun laudan alta alkaa muodostua savua. Anna kalan kypsyä paksuudesta riippuen 15–20 minuuttia. Jos lauta alkaa liekehtiä, sammuta liekit vedellä täytetyllä suihkupullolla.

Nosta grillauslauta palamattomalle alustalle, sillä hiiltynyt lauta on tulikuuma.

Tee kastike. Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon loput aineet.

Tarjoa kalan kanssa sitruunaista voikastiketta, keitettyjä varhaisperunoita ja raikkaita kurkkuviipaleita.

Arvioi resepti:
Katso myös nämä reseptit