Ellen Svinhufvudin kakku
20 annostaPohjat- 6 valkuaista
- 3 1/2 dl (190 g) tomusokeria
- 3 1/2 dl (150 g) mantelijauhetta (kuorituista manteleista)
- 300 g voita (suolaamatonta)
- 4 rkl sokeria
- 1 1/2 dl vahvaa kahvijuomaa
- 1 1/2 dl kahvikermaa
- 2 1/4 dl (100 g) mantelijauhetta
- 100 g mantelilastuja
- tomusokeria
Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauhe varovasti vaahtoon. Piirrä leivinpaperille kaksi 15 x 22 senttimetrin kokoista suorakaidetta ja toiselle samoin kaksi. Alun perin pohjat ovat olleet neliöitä, mutta suorakaiteet sopivat paremmin kahdelle pellille. Vedä viivat vahvasti, jotta voit kääntää paperin ympäri. Levitä vaahto piirrosten sisään.
Kuumenna uuni 125 asteeseen. Työnnä pellit uunin ala- ja yläosiin. Kuivata pohjia noin puolitoista tuntia. Vaihda peltien paikkaa pari kertaa. Irrota levyt varovasti lämpiminä ja nosta ritilöille jäähtymään.
Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Keitä tavallista vahvempi kahvi ja sulata sokeri juomaan. Lisää kylmään kahviin kerma. Kaada seos ohuena nauhana huoneenlämpöiseen voihin, koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää mantelijauhe loppuvaiheessa.
Nosta pohja tarjoiluvadille ja levitä sille ohut kerros täytettä. Nosta päälle toinen levy ja levitä täytettä. Tee loput kerrokset ja sivele loppu täyte päällimmäiselle levylle ja kakun reunoille.
Paahda mantelilastut kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi ja anna niiden jäähtyä täysin. Ripottele mantelilastuja kakulle ja painele niitä myös kakun reunoille. Siivilöi päälle runsaasti tomusokeria. Säilytä kakku kylmässä. Anna olla hetki huoneenlämmössä ennen tarjoilua.