Resepti

Isoäidin lihakaalilaatikko

Jaana Kankaanpää
Mikään ei pudota perinteistä lihakaalilaatikkoa syysruokien toivelistalta.

Isoäidin lihakaalilaatikko

8–10 annostaAinekset
  • 2 dl tummaa, pitkäjyväistä, puuroutumatonta riisiä
  • noin 1 ½ kg keräkaalia
  • 2 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • voita ja rypsiöljyä
  • 600 g karitsan tai naudan jauhelihaa
  • 5 dl lihalientä
  • 1 prk (2 dl) kuohukermaa
  • 3–4 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl tummaa siirappia
  • 1–2 tl kuivattua timjamia
  • noin 1 ½ tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria rouhittuna
Päälle
  • ½ dl korppujauhoja
  • voita
Lisäksi
  • 1 dl puolukkahilloa
  • 1 dl puolukoita (pakaste)
Valmistusohje

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Leikkaa kaali neljään osaa ja poista kova kanta. Suikaloi kaali. Kuori ja kuutioi porkkanat. Hienonna kuoritut sipulit.

Ruskista kaalisuikaleet paistinpannulla voin ja öljyn seoksessa muutamassa erässä. Kumoa isoon kulhoon. Kuullota porkkanat ja sipulit. Ruskista lopuksi jauheliha. Kumoa kaikki kulhoon ja sekoita joukkoon valutettu riisi. Lisää lihaliemi, kerma, soija, siirappi ja mausteet. Tarkista maku.

Levitä seos voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun isoon laakeaan uunivuokaan tai pariin pienempään. Varmista, että lientä riittää molempiin vuokiin.

Ripottele kaalilaatikon päälle korppujauhoja ja vuole päälle voilastuja juustohöylällä.

Kypsennä 180-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes korppujauhot ovat ruskistuneet ja laatikon pinta on kaunis ja rapea.

Tarjoa puolukoilla raikastetun hillon kera.

Arvioi resepti:
Katso myös nämä reseptit