Resepti

Joulun pikkukinkku

Jaana Kankaanpää
Kinkku kaipaa kaverikseen kastikkeen.

Joulun pikkukinkku

8–10 annostaAinekset
  • 1 (noin 1 ½ kg) pikkukinkku (luuton, pakaste)
  • 1 paistopussi
  • Kuorrute
  • ½ dl sinappia
  • ½ dl appelsiinimarmeladia
  • noin 1 dl korppujauhoja
  • tähtianiksia tai neilikoita
Valmistusohje

Sulata kinkku hitaasti jääkaapissa, 1–2 vuorokautta.

Nosta kinkku huoneenlämpöön 2–3 tuntia ennen paistamista.

Kuivaa kinkku talouspaperilla. Jätä verkko kinkun ympärille. Sujauta kinkku paistopussiin rasvapuoli ylöspäin. Nosta kinkku uunipannulle. Kaada pohjalle vähän vettä, jotta pussista mahdollisesti valuva neste ei pala pannuun kiinni.

Sulje pussi ja työnnä paistomittari kinkun kylkeen pussin läpi niin, että mittarin kärki osuu keskelle kinkkua. Leikkaa pussin nurkkaan höyryaukko.

Kypsennä kinkkua 125-asteisen uunin alatasolla, kunnes mittari näyttää 75 astetta (noin 2 tuntia 45 minuuttia). Silloin kinkku on mehevimmillään. Täysin kypsän kinkun sisälämpötila on noin 82 astetta.

Ota kinkku uunista ja anna sen levähtää 15 minuuttia. Poista verkko, nahka ja halutessasi sen alla oleva rasva, kun kinkku on vielä lämmin. Kaada paistoliemi kulhoon ja jäähdytä. Poista pinnalle jähmettynyt rasvakerros. Säästä liemi kastikkeeseen.

Sekoita keskenään sinappi ja marmeladi. Levitä seos jäähtyneen kinkun pintaan. Ripottele päälle korppujauhoja. Anna kinkun kuorrutteen ruskistua 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Painele tähtianikset kuorrutteeseen.

Leikkaa kinkku viipaleiksi ja tarjoa kastikkeen sekä haluamiesi lisäkkeiden kera.

Appelsiini-inkiväärikastike kinkulle6 annostaAinekset

  • 2 dl kinkun paistolientä
  • 2 dl vettä
  • 3 rkl appelsiinimarmeladia
  • 1 rkl sinappia
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • 1 rkl soijakastiketta
  • ½ tl mustapippuria
  • 2 rkl ruskean kastikkeen suurustetta
  • 1 dl kuohukermaa
Valmistusohje

Mittaa kinkunpaistoliemi kattilaan. Lisää vesi, marmeladi, sinappi ja mausteet. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia.

Siivilöi kastikepohja ja kuumenna uudestaan. Vatkaa joukkoon suuruste ja keitä vielä minuutti. Lisää kerma ja tarkista maku.

Arvioi resepti:
Katso myös nämä reseptit