Resepti

Hauenmätileivät

Timo Viljakainen
Villikalojen mäti kannattaa ottaa talteen.

Hauenmätileivät

Ainekset
  • vastapyydystetyn hauen tai kuoreen eli norssin mätiä
  • 1 rkl suolaa 100 grammalle mätiä
  • 1 tl musta- tai valkopippuria 100 ­grammalle mätiä
  • 1 rkl konjakkia hauen mädille (kuoreen mäti ei tarvitse konjakkia)
Tarjoiluun
  • smetanaa
  • vaaleaa paahtoleipää
  • mustapippuria
  • silputtua punasipulia
  • kovaksikeitettyä munaa lohkoina
  • tilliä
Valmistusohje

Huuhdo mäti ja poista kaikki rihmat, kalvot ja veritäplät käsin vatkaamalla. Kalvot jäävät vatkaimen metallikierteisiin kiinni. Laita mäti tiheäsilmäiseen siivilään ja laske kylmää vettä kovalla paineella 10–15 minuuttia. Näin saat hauenmädistä pois ikävän näköisen ja makuisen liman. Pane vähintään vuorokaudeksi pakastimeen. Sulata.

Kuoreen mätiä ei tarvitse pakastaa, ja huuhdellakin tarvitsee vain hetken.

Sekoita suola ja pippuri mädin joukkoon varovasti, mutta perusteellisesti. Anna vetäytyä vähintään kolme tuntia, jotta mäti kiinteytyy. Mausta hauen mäti konjakilla (ei välttämätöntä, mutta poistaa metallista makua).

Tarjoa sipulisilpun, munalohkojen, smetanan ja ruis- tai saaristolaisleivän kanssa. Koristele tillinoksilla ja mustapippurilla.

Resepti ja kuva Janne Raution kirjasta Suomalaista villikalaa - uusia herkkuja särkikaloista ja muista rantojemme saaliista. Nemo, 2018.

Arvioi resepti:
Katso myös nämä reseptit