Resepti

Kaali-makkarapata

Petteri Kivimäki
Kaali-makkarapata on tuhtia talviruokaa.

Kaali-makkarapata

4–6 hengelleAinekset
  • 1 tl öljyä
  • 2 isoa sipulia silppuna
  • 1 tl kokonaisia kuminoita
  • 5 pekonisiivua
  • noin 1 kg kaalisuikaleita
  • pari isoa porkkanaa
  • 400 g lammasraakamakkaraa, muuta raakamakkaraa tai braatwurstia
  • satokaudella vajaa 1 kg tomaatteja, talvella pari tomaattimurskapurkkia
  • vettä
  • mustapippuria 
  • noin 1 tl suolaa
  • 1 tl meiramia
  • 1 tl timjamia
  • 5 valkosipulinkynttä (tai oman maun mukaan) siivuina
  • 1 rkl siirappia
  • noin 2 rkl balsamicoa tai valko­viinietikkaa
Valmistusohje

Kuori ja hienonna sipuli ja paloittele pekonisiivut. Ruskista pekoni ja kuullota sipuli liedelle sopivassa padassa. Lisää kuminat ja kuullottele niitäkin hetki. Lisää vähitellen kaalisuikaleita ja porkkanaa paloina tai siivuina.

Kun lisätyt vihannekset ovat aavistuksen pehmenneet, lisää kaalia ja porkkanaa. Iso satsi valmistuu, kun kuullottelee vihanneksia vähin erin.

Kun kaali ja porkkanat ovat pehmenneet, lisää makkarat paloina. Jos käytät raakamakkaraa, se kannattaa ruskistaa samassa padassa ennen kaalia. Kypsä makkara lisätään vihannesten pehmennyttyä.

Kuutioi tomaatit tai lisää tomaattimurska. Huuhtele tomaattimurskapurkit parilla desillä nestettä per purkki. Näin saat kaikki maut talteen ja sopivasti nestettä pataan.

Lisää suola, pippuri, meirami, timjami, valkosipulit ja siirappi ja anna padan hautua pehmeäksi joko hellalla tai uunissa. Jos pääsiäispöydästä on jäänyt viulun jämät, lisää ne luineen ruokaan hautumaan. Ruoka on sitä parempaa, mitä kauemmin se hautuu.

Hieman ennen tarjoilua kannattaa lisätä joko balsamicoa tai etikkaa.

Ohje: Maija Suutarinen

Arvioi resepti:
Katso myös nämä reseptit
Mainos: K-Ruoka

Nyt on viimeistään aika laittaa sima käymään – näin teet parhaan siman ikinä!

Vappu kolkuttelee tänä vuonna ovella jo melkein heti pääsiäisen jälkeen, ja vielä viimeisiä suklaamunia syödessä onkin aika laittaa vappusimat käymään!