Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Marenki-raparperipiirakka

Klassinen marenkipiirakka tehdään vaihteeksi raparperista. Se on parhaimmillaan valmistuspäivänä, sillä kiisselin ja marengin kosketuspinta vettyy pidempään säilytettäessä.
Ihana raparperi ja kuohkea sveitsiläinen marenki ovat vastustamaton yhdistelmä.
Ihana raparperi ja kuohkea sveitsiläinen marenki ovat vastustamaton yhdistelmä. Kuva: Sanne Katainen

Marenki-raparperipiirakka

noin 16 annosta

Ainekset

  • 100 g voita
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 3 ½ dl vehnäjauhoja

Täyte

  • 250 g raparperia (tuore tai pakaste)
  • 2 dl vettä
  • 1 ½ dl sokeria
  • 3 dl maitoa
  • 4 rkl maissitärkkelysjauhoja (Maizena)
  • 4 munankeltuaista

Marenkikuorrutus

  • 4 munanvalkuaista
  • 2 ½ dl sokeria
  • ¼ dl sitruunanmehua
  • (mantelilastuja)

Valmistusohje

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa vielä hetki. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Muotoile palloksi, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pingota halkaisijaltaan 24 cm:n kokoisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin 3 millimetriä paksuksi ympyräksi. Taita taikina nelinkerroin ja nosta vuokaan. Aukaise ja painele taikina pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka pakastimeen noin tunniksi.

Puhdista ja paloittele raparperi. Nosta pinnoitettuun kattilaan raparperinpalat ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää sokeri. Keitä sekoitellen, kunnes raparperit pehmenevät.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Jos valmistat piiraan marenkia vaille valmiiksi, voit säilyttää valkuaiset kannellisessa rasiassa jääkaapissa seuraavaan päivään.

Lisää kattilaan maito, maissitärkkelysjauhot ja keltuaiset. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Siirrä pois liedeltä ja anna jäähtyä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Esikypsennä taikinapohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia. Kumoa täyte esipaistetulle pohjalle. Kypsennä vielä 10–15 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Tähän asti voit valmistaa piirakan edellisenä päivänä tai voit pakastaa piirakan ilman marenkia.

Kumoa valkuaiset teräskulhoon. Lisää sokeri ja sitruunamehu. Kuumenna vettä kulhoa pienemmän kattilan pohjalla. Nosta kulho poreilevan kattilan päälle. Kulhon pohjan ei tule koskettaa vettä. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes valkuaisvaahto muuttuu kiiltäväksi ja paksuksi. Aikaa menee 5–10 minuuttia.

Nosta kulho kylmävesihauteeseen ja vatkaa vielä hetki. Lusikoi vaahto piirakan päälle keoksi. Ripottele halutessasi päälle mantelilastuja. Nosta piiras 225-asteisen grillivastuksen alle muutamaksi minuutiksi, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Vahdi, ettei pinta pala.

Marenki-raparperipiirakka on parhaimmillaan valmistuspäivänä, sillä kiisselin ja marengin kosketuspinta vettyy pidempään säilytettäessä.