Marenki-raparperipiirakka
Marenki-raparperipiirakka
noin 16 annosta
Ainekset
- 100 g voita
- 1 ½ dl sokeria
- 1 kananmuna
- 3 ½ dl vehnäjauhoja
Täyte
- 250 g raparperia (tuore tai pakaste)
- 2 dl vettä
- 1 ½ dl sokeria
- 3 dl maitoa
- 4 rkl maissitärkkelysjauhoja (Maizena)
- 4 munankeltuaista
Marenkikuorrutus
- 4 munanvalkuaista
- 2 ½ dl sokeria
- ¼ dl sitruunanmehua
- (mantelilastuja)
Valmistusohje
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa vielä hetki. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Muotoile palloksi, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Pingota halkaisijaltaan 24 cm:n kokoisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin 3 millimetriä paksuksi ympyräksi. Taita taikina nelinkerroin ja nosta vuokaan. Aukaise ja painele taikina pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka pakastimeen noin tunniksi.
Puhdista ja paloittele raparperi. Nosta pinnoitettuun kattilaan raparperinpalat ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää sokeri. Keitä sekoitellen, kunnes raparperit pehmenevät.
Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Jos valmistat piiraan marenkia vaille valmiiksi, voit säilyttää valkuaiset kannellisessa rasiassa jääkaapissa seuraavaan päivään.
Lisää kattilaan maito, maissitärkkelysjauhot ja keltuaiset. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Siirrä pois liedeltä ja anna jäähtyä.
Esikypsennä taikinapohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia. Kumoa täyte esipaistetulle pohjalle. Kypsennä vielä 10–15 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Tähän asti voit valmistaa piirakan edellisenä päivänä tai voit pakastaa piirakan ilman marenkia.
Kumoa valkuaiset teräskulhoon. Lisää sokeri ja sitruunamehu. Kuumenna vettä kulhoa pienemmän kattilan pohjalla. Nosta kulho poreilevan kattilan päälle. Kulhon pohjan ei tule koskettaa vettä. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes valkuaisvaahto muuttuu kiiltäväksi ja paksuksi. Aikaa menee 5–10 minuuttia.
Nosta kulho kylmävesihauteeseen ja vatkaa vielä hetki. Lusikoi vaahto piirakan päälle keoksi. Ripottele halutessasi päälle mantelilastuja. Nosta piiras 225-asteisen grillivastuksen alle muutamaksi minuutiksi, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Vahdi, ettei pinta pala.
Marenki-raparperipiirakka on parhaimmillaan valmistuspäivänä, sillä kiisselin ja marengin kosketuspinta vettyy pidempään säilytettäessä.
Osaston luetuimmat
- Trendikkäät murskakurkut valmistuvat alle vartissa – juhlista kurkkuviikkoa herkullisella reseptillä
- Voiko D-vitamiinia saada liikaa, jos ravintolisän käyttöä jatkaa kevätauringossa? Tutkija kertoo, miksi virallinen saantisuositus on varsin maltillinen
- Söin täällä: Kokkolan vanhakaupunki tarjoaa historiaa ja ruokaelämyksiä, mutta onko 26 euroa liikaa hampurilaisateriasta?
- Luulitko sinäkin, että sulhaspiirakka on pieni karjalanpiirakka? Väärin! Kosiomiehille paistettiin Karjalassa ihan toisenlaisia piiraita
- Peston valmistaminen kotona on helppoa – peittoaa kauppojen valmispestot varmasti
- Yle uutiset | Vanhuksille tuodaan kylmää ruokaa satojen kilometrien päästä – Lea Uusi-Penttilä ei suostunut ateriapalvelun muutokseen
- Kahdeksanprosenttiset viinit tulossa vauhdilla ruokakauppoihin – näin paljon ne maksavat