Resepti

Savariini

Jaana Kankaanpää
Savariini on mehukas jälkiruokakakku. Se koristellaan tomusokerilla ja kypsillä raparperipaloilla.

Savariini

10 annosta
  • 3 munaa
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 1 dl juoksevaa voi-kasviöljyseosta
  • 1/2 dl maitoa
  • 1 1/2 rkl sitruunamehua
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
Karamellisoidut raparperit
  • 2 dl vettä
  • 6–8 raparperin vartta
  • 1/2 rkl inkivääriraastetta
  • 1 dl sokeria
  • 25 g voita
Pinnalle
  • tomusokeria
Tarjoiluun
  • vaniljajäätelöä
Valmistusohje

Voitele ja korppujauhota noin kahden litran rengaskakkuvuoka.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita rasva, maito ja sitruunamehu. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen maito-rasvaseoksen kanssa. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes kakku alkaa irrota hiukan vuoan reunoista. Anna jäähtyä hetki.

Leikkaa kuoritut raparperit tasaisiksi paloiksi. Keitä raparperia, inkivääriä ja sokeria kunnes raparperi pehmenee, mutta ei vielä hajoa. Siivilöi liemi. Sekoita voi raparperipalojen joukkoon.

Kumoa savariini. Pese ja kuivaa vuoka. (Jos käytät pinnoittamatonta alumiinivuokaa, vuoraa se ensin tuorekelmulla.) Laita savariini takaisin vuokaan. Pistele cocktailtikulla savariinin pintaan reikiä. Lusikoi päälle raparperien keitinliemi hitaasti, jotta se imeytyy tasaisesti. Anna kakun vetäytyä kelmulla peitettynä vähintään tunti huoneenlämmössä.

Kumoa savariini tarjoiluvadille. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa vaniljajäätelön sekä karamellisoitujen raparperipalojen kanssa jälkiruokana.

Vinkki: Pinnoittamaton alumiinivuoka on savariinin kypsennyksessä paras, koska kakun pinta jää vaaleaksi ja kakku kypsyy tasaisesti. Jos kuitenkin käytät tummaa, pinnoitettua kakkuvuokaa, alenna paistolämpötilaa noin 20 astetta.

Arvioi resepti:
Katso myös nämä reseptit