Resepti

Nokkos-fetapiiras

Jarno Mela
Nokkos-fetapiirakka on herkullinen ja ruokaisa.

Nokkos-fetapiiras

AineksetPohja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 100g kylmää voita
  • 1 muna
  • n. 2 tl kylmää vettä
Nokkos-fetatäyte
  • n. 150g tuoretta nokkosta
  • 2 munaa
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • roiskaus oreganoa
  • roiskaus timjamia
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 2 dl juustoraastetta
  • 200g fetaa
Valmistusohje

Tee ensin pohja. Mittaa kulhoon jauhot ja nypi joukkoon voi niin, että seoksesta tulee murumaista. Lisää muna ja kylmä vesi, sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Mikäli taikina jää murumaiseksi, lisää vettä pienissä erissä. Taikinasta muodostuu käsiin tarttumaton pallo. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna sen jähmettyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Voitele vuoka ja kauli taikina vuokaan. Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Leikkaa taikinan päälle leivinpaperi ja painele paperi myös vuoan reunoille. Kaada paperin päälle kuivia herneitä tai riisiä painoksi ja esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia. Ota pohja uunista ja poista leivinpaperi painoineen.

Nokkos-fetatäyte: Poimi nuoria ja notkeita nokkosia tai varttuneempien nokkosten latvaosia. Ryöppää nokkoset eli kiehauta ne nopeasti. Valuta ja puristele ylimääräinen vesi pois. Hienonna nokkoset pieneksi silpuksi.

Mittaa kulhoon munat, kerma ja mausteet. Silppua valkosipuli pieneksi ja lisää kulhoon. Lisää nokkoset ja sekoita massa vispilällä tasaiseksi. Lisää lopuksi juustoraaste ja sekoita lusikalla seokseen.

Pilko feta kuutioiksi ja nostele kuutiot tasaisesti esipaistetun piirakkapohjan päälle. Kaada täyte päälle, ­ripottele hieman juustoraastetta ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pohjan reunat ovat saaneet väriä ja täyte alkaa muuttua ruskeapilkulliseksi.

Ohje: Meijerinliiteri

Arvioi resepti:
Katso myös nämä reseptit