Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mansikka-raparperipiirakat

Kesän mansikoista ja raparpereista valmistuvat herkulliset pikku piiraat. Mansikka-raparperipiiraat leivotaan pullataikinapohjaan.
Raparperipiiraiden pinnalle hyytelöidään tuoreita mansikkaviipaleita.
Raparperipiiraiden pinnalle hyytelöidään tuoreita mansikkaviipaleita. Kuva: Jaana Kankaanpää

Mansikka-raparperipiirakat

20 kpl

Ainekset

  • 2 1/2 dl täysmaitoa
  • 1/2 palaa hiivaa
  • 1 muna
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 rkl kardemummaa
  • 100 g voita
  • noin 6 dl vehnäjauhoja

Täyte

  • 4 dl vettä
  • 5 dl raparperin paloja
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 2 rkl perunajauhoja

Pinnalle

  • 1 l mansikoita
  • 1 1/2 dl vettä
  • 3/4 dl hyytelösokeria

Valmistusohje

Valmista ensin täyte. Mittaa vesi teräs- tai pinnoitettuun kattilaan. Lisää kuoritut raparperit parin sentin viipaleina sekä sokeri. Keitä, kunnes raparperi on pehmeää. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan. Nosta kattila levyltä ja lisää perunajauhoseos sekoittaen kattilaan. Nosta levylle ja kuumenna, kunnes kiisseli pulpahtaa. Jäähdytä kiisseli.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa muna haarukalla tasaiseksi. Lisää puolet munasta, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta loput jauhot sekä pehmeä tai sulatettu voi taikinaan. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Pyöritä taikinasta pikkupullia. Kohota liinan alla. Paina juomalasilla tai mukilla syvennys kohonneisiin pikkupulliin. Voitele pullien reunat lopulla munalla. Jaa kiisseli syvennyksiin lusikalla. Paista 225 asteessa noin 13 minuuttia.

Jäähdytä pullat. Viipaloi mansikat ja levitä jäähtyneiden pullien päälle. Kiehauta vesi, lisää hyytelösokeri ja kiehauta sekoittaen. Sivele kiillettä pullasudilla mansikoille tai valuta lusikalla. Anna jähmettyä.