Resepti

Vehnäjuuri

Jaana Kankaanpää
Juureen tehty leipä säilyy syömäkelpoisena useita päiviä.

Vehnäjuuri

1. päivän aamu:
  • 5 g (1 tl) ruisjuurta (voi korvata myös pienellä määrällä ruisjauhoa)
  • 50 g (½ dl) haaleaa vettä
  • 50 g (1 dl) luomuvehnäjauhoja, mahdollisimman tuoreita
Valmistusohje

Sekoita ainekset purkissa, johon mahtuu vähintään ½ litraa. Pane kansi päälle (älä sulje sitä) tai peitä purkki muovikelmulla. Anna seistä lämpimässä, noin 25 asteessa. Ravistele purkkia varovasti noin 12 tunnin välein.

2. päivän ilta:
  • 100 g (1½ dl) luomuerikoisvehnäjauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja
  • 100 g (1 dl) haaleaa vettä
Valmistusohje

Lisää vesi ja jauhot, sekoita huolellisesti. 12 tunnin kuluttua prosessin pitäisi olla käynnistynyt. Sen näkee siitä, että seoksen määrä on kasvanut ja se kuplii voimakkaasti. Jos prosessi ei ole vielä käynnistynyt, anna seoksen olla vielä 12 tuntia. Ota sitten seoksesta talteen noin 50 grammaa, kaada loppu pois. Toista vaihe kaksi.

Kun juuri on valmis, voit käyttää siitä heti osan leivontaan ja laittaa sitten purkin jääkaappiin odottamaan seuraavaa leivontakertaa tai ruokkimista. Koko prosessiin menee noin 6–7 päivää.

Säilytä juurta jääkaapissa ja ruoki sitä kerran viikossa. Kun ruokit juurta, mittaa puhtaaseen purkkiin 50 g juurta ja sekoita siihen 50 g haaleaa vettä ja 50 g luomuvehnäjauhoja. Ennen leipomista jätä juuri tekeytymään huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi.

Juuri on leivontavalmista, kun se on kuplivaa ja kelluu vedessä. Heitä ylijäämäjuuri pois roskikseen, ei viemäriin, tai anna kaverille!

Ohje Martin Johanssonin kirjasta Juurevaa leipää

Arvioi resepti:
Katso myös nämä reseptit