Resepti

Hirvihampparit

Kimmo Haimi
Hirvihamppariin voi jokainen koota mieleisensä täytteet.

Hirvihampparit

6 kplAinekset
  • 800 g hirvenjauhelihaa
  • 8 g suolaa (noin 1,5 tl)
  • 1,5 tl pippurisekoitusta
  • 1,5 tl yrttisekoitusta (esim. ­Provence-mix)
  • rypsiöljyä
  • 8 reissumiestä tai vastaavaa
Valmistusohje

Sekoita mausteet jauhelihaan käsin vaivaamalla. Voit antaa taikinan tasaantua hetken.

Muotoile seoksesta öljyisin käsin 130 gramman pihvejä. Laita halsteriin ensin hiukan halsteria suurempi pala foliota, sitten halsterin kokoinen pala voipaperia. Lado pihvit voipaperille ja taas päälle voipaperia ja foliota. Sulje paketti tiiviiksi taittelemalla folion reunat.

Voitele myös leivät kevyesti öljyisin käsin joka puolelta. Laita leivät rasiaan kelmun alle tasaantumaan.

Paista pihvejä nuotiolla ensin ”paketissa” pari minuuttia molemmilta puolelta. Poista paperit ja foliot. Paista vielä muutama minuutti molemmin puolin, kunnes pihvit ovat saaneet kauniin värin. Pihvit saavat jäädä keskeltä punertaviksi.

Siirrä pihvit lepäämään astiaan voipaperin ja folion sisään 5–10 minuutiksi lämpimään (ei kuumaan paikkaan) nuotion reunalle. Voit laittaa vielä pyyhkeen päälle, ettei lämpö karkaa.

Sillä välin paahda leipiä kevyesti halsterissa käännellen. Nosta valmiit leivät pihvien viereen ja tarjoile haluamiesi lisukkeiden kera.

Lisukevaihtoehtoja

– Viipaloi 2–3 tomaattia tarjoiluastiaan. Päälle vähän mustapippuria ja suolaa myllystä, pirskottele vielä hieman balsamietikkaa ja öljyä. Anna maustua hetki.

– salaattia

– suolakurkkuja, kurkkupikkelsiä

– sinappia, ketsuppia

– marinoitua punasipulia (voit tehdä tämän vaikka edellisenä päivänä)

Marinoitu punasipuli
  • ¼ dl punaviinietikkaa
  • ¾ dl vettä
  • ½ dl sokeria
  • ¼ tl suolaa
  • 1 tl sinapinsiemeniä
Valmistusohje

Kiehauta liemen ainekset kattilassa sekoitellen, kunnes sokeri liukenee.

Viipaloi kaksi punasipulia ohuiksi sivuiksi ja lisää liemeen maustumaan ja jäähtymään.

Ohje: Mari Kivi

Arvioi resepti:
Katso myös nämä reseptit