Ruoka

Riisin arseeni voi olla syöpäriski

Eviran tutkimus osoittaa, että aikuinen voi saada pitkäjyväisestä riisistä epäorgaanista arseenia määrän, joka ylittää turvallisena pidetyn päivittäissaannin. Riisipohjaiset lastenruuat voivat olla terveysriski lapsille.
Markku Vuorikari

Lastenruoissa on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan alhaiset arseenipitoisuudet. Vain neljästä riisipohjaisesta lastenruoasta löytyi mitattava määrä epäorgaanista arseenia.

Niiden sisältämä epäorgaaninen arseeni voi kuitenkin hieman ylittää turvallisena pidetyn rajan.

Sen sijaan pitkäjyväisestä riisistä saatu epäorgaaninen arseeni voi pahimman ennusteen mukaan aikuisella ylittää turvallisena pidetyn päivittäissaannin.

Epäorgaaniset arseeniyhdisteet ovat haitallisimpia elintarvikkeissa esiintyvistä lukuisista erilaisista arseeniyhdisteistä. Niiden on todettu aiheuttavan muun muassa keuhko-, iho- ja rakkosyöpää.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen Efsan mukaan turvallisena voidaan pitää 0,3–8 mikrogrammaa epäorgaanista arseenia ruumiinpainokiloa kohden vuorokaudessa.

Eviran tutkimuksessa analysoitiin arvioitiin epäorgaanisen arseenin saantia vain riisiä sisältävistä elintarvikkeista, kymmenestä riisipohjaisesta lastenruuasta ja kahdeksasta pitkäjyväisestä riisistä.

”Jotta epäorgaanisen arseenin kumulatiivista saantia eri elintarvikkeissa voitaisiin arvioida, on tärkeää jatkossa saada tietoa myös muiden elintarvikkeiden epäorgaanisen arseenin pitoisuuksista”, arvioi tutkija Eeva-Maria Rintala Eviran kemian ja toksikologian tutkimusyksiköstä.

Evirassa valmistunut tutkimus on ensimmäisiä maailmassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"

Valtioneuvoston RuokaMinimi-hanke vertaili neljää ruokavaliota: Vähennä lihaa, vaihda kalaan tai luovu molemmista – vaikutat ilmastoon ja itseesi

Söin täällä: Mansikat pitsassa yllättivät myönteisesti