Ruoka

Ruokapäivä muistuttaa ruuantuotannon kestävyydestä

Ruoka 16.10.2013

Tänään vietetään maailman ruokapäivää teemalla ruuantuotannon ja ravitsemuksen kestävyys. Enemmän kuin joka toinen maailman ihmisistä kärsii joko aliravitsemuksesta tai vääränlaisesta ravitsemuksesta, lähinnä ylipainosta. Kasvava ongelma on ruuan haaskaus jätteeksi.


Jaana Kankaanpää

Nälän taloudelliset vaikutukset ovat pysäyttäviä. Ne voivat viedä jopa viisi prosenttia kansalaisten yhteenlasketusta toimeentulosta tuottavuuden menetyksinä ja suorina terveydenhoidon kuluina, painotti YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön FAO:n pääjohtaja José Graziano da Silva totesi ruokapäivän puheessaan.

Sekä FAO että Maailman ruokaohjelma, WFP, muistuttavat tiedotteissaan, että ruuantuotanto on keskeinen osa kaikkien yhteiskuntien toimintaa.

Aliravitut tytöt ja pojat kohtaavat enemmän haasteita terveyden ja koulumenestyksen kanssa ja myöhemmin myös työpaikoillaan. Aliravitsemus heikentää heidän mahdollisuuksiaan ja potentiaalinsa osallistua myös yhteiskunnallisesti, sanoo WFP:n johtaja Ertharin Cousin .

WFP:n sekä sen sisarjärjestöjen FAO:n ja IFAD:in raportissa lasketaan, että joka kahdeksas ihminen kärsii edelleen nälkää. Toisaalta nälkäisten suhteellinen osuus on saatu puolitettua 62 maassa niistä 28:sta, joiden ruokaturvaa järjestöt vuosittain arvioivat. Tämä vastaa siis YK:n vuosituhannen kehitystavoitteita.

Vaikka energiantarve on monella tyydytetty, aliravitsemuksesta kärsii kuitenkin vitamiinien ja mineraalien osalta peräti kaksi miljardia ihmisiä eli lähes joka kolmas kansalainen.

Ruuan haaskaus lisääntynyt

Nälän rinnalle on hiipinyt toinenkin hyvinvoinnin tuoma ongelma. Italian maa- ja metsätalousministeri Nunzia De Girolamo otti kantaa ruokahävikin pienentämiseen.

”Se ei ole tarpeen vain kriisiaikoja ajatellen vaan hävikin pienentäminen on myös elämäntapa, joka meidän kaikkien tulisi omaksia, mikäli haluamme maapallollemme kestävän tulevaisuuden.”

FAO:n tuoreen raportin mukaan jätteeksi päätyy vuosittain 1,3 miljardia tonnia ruokaa. Määrän ymmärtämistä auttaa, kun ajattelee, että sen tuottamiseen tarvittaisiin Volga-joessa vuosittain virtaava määrä vettä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT