Ruoka

Ruokateollisuus ylläpitää kansantaloutta

Ruoka 19.11.2014

Elintarviketeollisuuden bruttoarvo laski viime vuonna ja politiikka heilutti aiempaa enemmän, mutta ala on silti kansantalouden tukipilari. Toivoa on pantu myös vientiin.


Jaana Kankaanpää
Kansantalouden rattaat pyörivät suosimalla suomalaisia elintarvikkeita.

Elintarviketeollisuuden haasteet ovat kasvaneet, mutta siitä huolimatta se ylläpitää kansantalouttamme. Ala on Suomen suurin kulutustavaroiden valmistaja ja kotimarkkinateollisuutta, jonka tuotteistakin valtaosa myydään kotimaassa kuluttajille, suurtalouksille ja teollisuudelle.

Näkymät ovat kuitenkin heikot: kansantalous mataa, kotitalouksien tulot eivät nouse, ostomäärät eivät kasva ja kuluttajat suosivat ostoksissaan yhä enemmän edullisempia tuotteita ja kauppojen omia tuotemerkkejä, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä elintarviketeollisuuden toimialaraportista.

Toisaalta yhä useampi ostaa myös eettistä ja terveellistä ja kotimaisen ruuan arvostus on kasvussa. Kauppa onkin kehitellyt kotimaisuutta korostavia tuotemerkkejä ja Lidlissä kotimaisuusaste on noussut.

Vakaana pidetyn toimialan ennustettavuutta heiluttavat yhä enemmän myös politiikka ja sääntely, esimerkiksi maatalous- ja veropolitiikkaa sekä ruuan päätyminen kauppapolitiikan välineeksi. Myös kilpailu on kiristynyt, raportti toteaa.

Ennakkotietojen mukaan elintarviketeollisuuden bruttoarvo laski miljardilla eurolla 10,6 miljardiin euroon vuonna 2013 ja jalostusarvo 4 prosentilla 2,5 miljardiin euroon.

Päivittäistavaroita myynti kasvoi 3,2 prosentilla 16,55 miljardiin euroon, mutta volyymin kasvu vain 0,1 prosentilla huolestuttaa elintarviketeollisuutta.

Elintarviketeollisuus työllistää lähes 33 000 henkeä ja koko ketju noin 300 000 henkilöä.

Ala on vahvasti riippuvainen kotimaisesta alkutuotannosta, sillä Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kotimaisuusaste on 82 prosenttia.

Ruokaketjun kasvua ovat vaikeuttaneet Ukrainan tilanne ja talouskriisi eli kotimaisten kuluttajien vähentynyt ostovoima.

Toivo onkin viennissä, jota autetaan kaksinkertaistumaan vuoteen 2020 Food from Finland -vientiohjelmalla.

Suomen elintarvikeviennin arvo vuonna 2013 oli yhteensä 1,6 miljardia euroa, mutta tuonnin peräti 4,3 miljardia euroa. Elintarvikkeiden kauppatase oli siis 2,7 miljardin euron edestä negatiivinen, vaikka tuonti laskikin 1,2 prosenttia vuodesta 2012.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT