Ruoka

Ruotsalaislehti kyseenalaistaa lähiruuan ilmastohyödyt

Lähiruuan ostaminen ei välttämättä ole ympäristöteko, ruotsalaisen Uppsalan maatalousyliopiston puutarhatalouden professori Lena Ekelund Axelson sanoo Dagens Nyheter -lehden haastattelussa.
Jaana Kankaanpää

Lauantain Dagens Nyheter pohtii lähiruuan ympäristöhyötyjä monesta näkökulmasta.

Lähiruuan ajatellaan yleensä sotivan ilmastonmuutosta vastaan, koska sen kuljettamisesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt ovat pienet.

Näin ei asia automaattisesti ole, Ekelund Axelson toteaa. Vaikka ruoka tuotaisiin kaukaakin, kuljetuksen osuus on vain murto-osa tuotteen koko elinkaaren aikaisista kaasupäästöistä, hän sanoo.

”Kun pohditaan ruuan kokonaisympäristövaikutusta, on parempi ostaa luomua kaukaa kuin lähellä tavanomaisesti tuotettua”, katsoo agronomi Emelia Hansson Ruotsin Luonnonsuojeluyhdistyksestä.

Eräässä aiemmassa ruotsalaistutkimuksessa todettiin, että lähiruuan kuljettaminen tuottajatorille aiheuttaa melkoiset päästöt, koska kuljetettavat erät ovat pieniä ja kuljetuskalusto sekalaista.

Tutkijat kritisoivat myös sitä, että lähiruoka käsitteenä on epäselvä. Sen alla voidaan myydä hyvinkin kaukaa tulevaa ruokaa.

Hanssonin mielestä kuluttaja voi parhaiten säästää ympäristöä syömällä vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia.

Lähiruualla on toki paljon muitakin arvoja kuin ympäristöä koskevat, Dagens Nyheter huomauttaa. Sitä ostavan raha jää hyödyttämään omaa aluetaloutta.

Lisäksi kuluttajat arvostavat sitä, että tietävät tarkkaan, mistä lähiruoka tulee ja millaisissa oloissa se on tuotettu, Ekelund Axelson sanoo.

Myös tuoreus ja maku ovat tärkeitä perusteita. ”Lähituotteen voi ostaa silloin kun se on parhaimmillaan,” Ekelund Axelson sanoo. Koska kuljetusmatka on lyhyt, esimerkiksi tomaatin voi antaa kypsyä pitempään ennen kuin se poimitaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Harhaanjohtava logo sai kansan tuomion: Arla Ruotsin luomumaito on vuoden ruokahuijaus

"Surullista, ettei puhuta kotimaisen ruuantuotannon puolesta", lippukunnanjohtaja sanoo – Suomen Partiolaisten kasvisruokalinjaus nosti väittelyn puolesta ja vastaan

THL: Ruokaravintolat voisivat olla jopa puoleenyöhön auki – baarien ja yökerhojenkin rajoituksia voi ehkä höllätä, jos terveydenhuollon kuorma on keventynyt

Oatlyn mainoksia poistettiin Britanniassa harhaanjohtavien väitteiden takia – liioitteli maidon ja lihan tuotannon päästöjä