Ruoka

Ruotsiinkin tuotu lääkehevosten lihaa

Keski-Euroopassa vellova hevosenlihaskandaali paisuu. Ruotsiin on tuotu lähes kolme tonnia lihaa, jossa saattaa olla rokotteiden ja lääkkeiden jäämiä.
Jaakko Martikainen
Hevosenlihaa

Joulukuun puolivälissä Ranskan poliisi teki ratsian yhteen lääkeyhtiöön ja useisiin teurastamoihin. Koe-eläiminä käytettyjen hevosten lihaa oli myyty eteenpäin väärennettyjen papereiden avulla.

Belgian terveysviranomaiset ilmoittivat perjantaina takavarikoineensa 16,8 tonnia hevosenlihaa, kertoo uutistoimisto AFP News24-sivustolla. Asia liittyy samaan ruokahuijausvyyhtiin.

Belgian ruokaturvajärjestö AFSCA kertoo, että väärennetty liha on osa 82 tonnin toimituserää. 63,6 tonnia osittain puhdasta, osittain väärennettyä lihaa on järjestön mukaan toimitettu Belgiasta ympäri Eurooppaa, erityisesti Ranskaan ja Alankomaihin.

Expressen-lehden mukaan osa tästä erästä on myyty Ruotsiin. Elintarvikeviraston mukaan Ruotsiin on tullut 2,9 tonnia lihaa.

”Lihan alkuperä ei ole täysin selvillä”, sanoi Jan Sjögren Ruotsin elintarvikevirastosta uutistoimisto TT:lle.

Tiedot lihan ostaneesta yrityksestä ovat ristiriitaisia. Asiaa selvitetään alkuviikosta.

Vuosi 2013 muistetaan erilaisista ruokahuijauksista. Hevosenlihaa myytiin aiemmin tänä vuonna miljoonissa einesruokapakkauksissa naudanlihana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaisilla pizzajauhoilla voittoon! Storyn pizzataikina tekeytyi kuusi päivää ja toi keittiömestarille Pizzamestari 2021 -voiton

Juustoportin kaurakahvijuoma valittiin maailman parhaaksi kansainvälisessä kasvituotekilpailussa Lontoossa

Ville Haapasalo avasi Helsinkiin neuvostoravintolan ja vakuuttaa, että nakkikioskin kautta ei tarvitse palata kotiin

Illallinen iglussa tai kasvihuoneessa? Korona-aika innosti ravintolat etsimään vaihtoehtoja suurille saleille