Ruoka

Sähköyhtiöt varautuvat Seijan tuhoihin

Suur-Savon Sähkö, Elenia ja Fortum varautuvat illalla iskevään myrskyyn lisämiehityksellä. Seija-myrskyn odotetaan rantautuvan Lounais-Suomeen torstain vaihtuessa perjantaiksi. Myrskyn pahimmat vauriot syntynevät aamuyön ja aamun aikana.
Markku Vuorikari
Puu kaatunut kaapelin päälle myrskytuho mänty Porkkalantien varrella

Sääennusteen mukaan lännestä on lähestymässä voimakkaita puuskatuulia, jotka saavuttavat Lounais-Suomen torstaina noin kello 23. Lounais-Suomesta myrsky etenee nopeasti Satakuntaan, Länsi-Suomeen sekä Pohjanmaan rannikkoalueelle.

Myrsky koettelee Etelä-Suomen verkkoaluetta pahiten perjantaiaamusta. Myrsky poistuu Fortumin jakeluverkkoalueilta perjantaina puoleenpäivään mennessä. Ilmatieteen laitos ennustaa, että puuskatuulet voivat ylittävät 25 metrin sekuntinopeuden.

Tuulet voivat kaataa puita sähkölinjoille ja aiheuttaa sähkökatkoja. Tuulenpuuskat voivat aiheuttaa myös muuta vahinkoa.

"Suurhäiriöorganisaatiomme on täydessä valmiudessa minkä lisäksi vika- ja asiakaspalveluumme on kutsuttu runsas miehitys. Olemme myös varanneet kuusi helikopteria verkon tarkastamiseen heti kun sääolosuhteet sen sallivat", käyttöpäällikkö J örgen Dahlqvist Fortum Sähkönsiirrosta kertoo.

Sähköverkkoyhtiö Elenia kertoo valmistautuneensa Seija-myrskyyn keskiviikosta lähtien valmistautunut torstain ja perjantain välisenä yönä Suomeen iskevään Seija-myrskyyn.

”Tänään torstaina olemme varmentaneet resurssit vikapuhelinpalveluun, käyttökeskukseen, resurssienhallintaan, materiaalihankintaan sekä urakoitsijoitten kanssa viankorjaukseen maastossa”, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Johdoilla roikkuviin tai niille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Jos sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara, Elenia varoittaa.

Myös Suur-Savon Sähkö -yhtiöt ovat kohottaneet valmiustilaa. Henkilökunta on normaalia ripeämmin saatavilla töihin sekä vikojen korjaukseen että muihin tehtäviin.

”Asiakkailtamme pyydämme malttia yhteydenotoissa myräkän alkuvaiheessa. Vikapalvelunumeroomme kannattaa soittaa vain, jos tietää vian aiheuttajan kuten sähkölinjaan nojaava puu. Sähkönjakelun palautumisen kannalta on ensisijaisen tärkeää, että saamme kirjattua ja välitettyä maastoon tiedon vian aiheuttajista sekä tarkat vian aiheuttajien sijainnit.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joulusuklaat saa nyt kompostoituvassa konvehtirasiassa – tuotekehitykseen upposi aikaa lähes puolitoista vuotta

Riihimäkeläinen Paula Lumminen rakensi pihalleen oman karpalosuon – "Tämä on älyttömän helppohoitoinen"

Puu sysää muovia syrjään ruokapakkauksissa

Aarre: Katajanmarja sopii ruokiin, juomiin ja säilöntään, mutta älä käytä sitä suurina annoksina