Ruoka

Suomalainen ruokakulttuuri elää murrosta

Ruoka 19.07.2013

Yhä useampaa kuluttajaa kiinnostaa ruuan alkuperä. Nuoret naiset mullistavat tulevien vuosien aikana suomalaisen ruokakulttuurin, uskoo SOK:n valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.


Jaana Kankaanpää

PORI (MT) Elintarvikkeiden alkuperään liittyvät kohut sekä yleinen asenneilmapiirin muutos ovat tehneet kuluttajista entistä kiinnostuneempia siitä, mistä ruoka on peräisin.

”On todella tärkeää tietää, mistä ruoka tulee ja miten se on valmistettu. Tietämättömyys saattaa synnyttää outoja epäluuloja sen suhteen, että siellä maatiloilla tapahtuisi jotain pahaa”, totesi MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi .

SOK:n valikoimajohtaja Ilkka Alarotu arvioi luomu- ja lähiruuan suosion kasvavan jatkossa.

”Tutkimukset osoittavat, että nuoret naiset ovat kiinnostuneimpia alkuperäkysymyksistä ja eläinten hyvinvoinnista. He ovat tulevia perheenäitejä, joten suomalainen ruokakulttuuri ja kulutuskäyttäytyminen muuttuvat.”

TV-kokki Jyrki Sukula katsoo murroksen olleen käynnissä pidemmän aikaa.

”Viimeisten 20 vuoden aikana suomalainen ruokakulttuuri on muuttunut enemmän kuin sadassa vuodessa sitä ennen.”

Ruoka-asioita käsiteltiin perjantaina Suomi Areenassa Menestystarinoita suomalaisesta ruuasta -keskustelussa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT