Ruoka

Suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa yhä enemmän: Kolme neljästä pitää kotimaisen syömistä tärkeänä

Vastaajista 63 prosenttia ilmoitti kiinnittävänsä aiempaa enemmän huomiota kotimaisuuteen ruokaostoksilla.
Sanne Katainen
Elintarviketeollisuusliitossa lasketaan, että jos jokainen suomalainen sijoittaa kotimaiseen ruokaan euron lisää kuukaudessa, vuodessa syntyy 1 500 työpaikkaa.

Taloustutkimuksen tekemän Suomi syö 2016 -tutkimuksen mukaan kotimaisuuden merkitys elintarvikkeiden valinnassa on vahvistunut. Kuluttajat arvostavat suomalaista ruokaa ja myös kotimaisen elintarviketuotekehityksen arvostus on nousussa.

"Tutkimustuloksista välittyy se, miten herkällä korvalla suomalaiset ruoka- ja juomavalmistajat kuuntelevat ihmisten arkea ja toiveita. Hienoa, että yhä useampi suomalainen on huomannut tämän", iloitsee viestintäjohtaja Sirpa Rinne Elintarviketeollisuusliitosta.

Kotimaisen elintarviketuotekehityksen taitoon tehdä kuluttajan toiveiden mukaisia tuotteita uskotaan vahvemmin kuin vuonna 2014. Vastaajista 68 prosenttia ilmoitti uskovansa tuotekehitykseen, kun vastaava luku vuonna 2014 oli 59 prosenttia.

"Ruoka- ja juomayritykset helpottavat parhaillaan suomalaisten jouluvalmisteluita. Kaikissa joulupöydän herkuissa tarvitaan tavalla tai toisella yritysten kehittämiä tuotteita, ja kotikokkien avuksi yritykset tarjoavat myös valtavasti inspiroivia jouluisia reseptejä", Rinne jatkaa.

Suomi syö -tutkimustulokset kertovat myös, että entistä useampi suomalainen, 73 prosenttia, pitää kotimaisen ruuan syömistä tärkeänä (65 prosenttia vuonna 2014).

Vastaajista 63 prosenttia ilmoitti myös kiinnittävänsä aiempaa enemmän huomiota elintarvikkeen kotimaisuuteen ruokaostoksilla. Kotimaisilla elintarvikevalinnoilla halutaan ennen kaikkea tukea työllisyyttä ja elinkeinoa. Lähes puolet vastanneista ilmoitti näiden asioiden olevan tärkeä valintaperuste.

"Kotimaisten valintojen merkitys on hyvä muistaa myös jouluruokia ja -juomia hankkiessa. Jos jokainen meistä ostaa kotimaisia ruokia ja juomia yhdellä lisäeurolla kuukausittain, syntyy vuodeksi 1 500 työpaikkaa", Rinne muistuttaa.

Elintarviketeollisuusliitto toteaa joulumyynnin olevan teollisuudelle hyvin tärkeä. Joulusesonkiin palkataan myös muutamia satoja kausityöntekijöitä erityisesti liha- ja valmisruokayrityksiin, minkä lisäksi siihen varaudutaan jo syksyllä tuotantoa nostamalla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"

Valtioneuvoston RuokaMinimi-hanke vertaili neljää ruokavaliota: Vähennä lihaa, vaihda kalaan tai luovu molemmista – vaikutat ilmastoon ja itseesi

Söin täällä: Mansikat pitsassa yllättivät myönteisesti

Arvaatko mikä on valittu vuoden 2020 vihannekseksi? Suomalaiset rakastavat sen raikasta makua ja rapsakkaa suutuntumaa