Ruoka

Suomalaiset vaativat tuontiruualle tiukempaa seulaa: yhtä tarkat kriteerit kuin kotimaiselle

Ruoka 13.09.2017

Suomalaisista 79 prosenttia haluaa, että tuontiruualle asetetaan samat tuotantotapojen vaatimukset kuin kotimaiselle tuotannolle.


Jukka Pasonen

Tuontiruuan tulee suomalaisten mielestä täyttää samat tuotantotapavaatimukset kuin Suomessa vaaditaan omilta tuottajilta.

Sitä mieltä on MT:n teettämän kyselyn mukaan 79 prosenttia yli 18-vuotiaista suomalaisista. Kun mukaan lasketaan vain kantaa ottaneet, osuus nousee 89 prosenttiin.

Löysemmät vaatimukset tuontiruualle hyväksyy vain joka kymmenes. Muita useammin sitä mieltä ovat nuoret ja pienituloiset. Heistäkin Suomen vaatimustason kannalla on silti yli 60 prosenttia, kantansa ilmaisseista noin kolme neljäsosaa.

Tuontiruuan tuotantotapa on ollut esillä etenkin viljelijöiden ja heidän etujärjestönsä MTK:n vaatimuksissa. Suomen korkeammat vaatimukset merkitsevät kotimaiselle tuotannolle suurempia kustannuksia ja siten heikompaa kilpailuasemaa halvemmin vaatimuksin tuotettuun tuontiruokaan verrattuna.

Suomen vaatimuksissa on eroja halpatuontiin kotieläintuotannossa muun muassa antibioottien käytössä ja porsaiden saparoiden säilyttämisessä sekä maataloudessa yleensä kemikaalien käytössä.

Tuotantotavoille on mahdollista asettaa vaatimuksia julkisissa hankinnoissa, mutta sitä käytetään toistaiseksi harvoin hyväksi. Muuten ruuan vähimmäisvaatimukset määräytyvät EU:n sisämarkkinoiden säännöksien mukaan, ja kauppa ja kuluttajat tekevät valikoimasta omat valintansa.

Suomalaisten mielipidettä kysyttiin syyskuun ensimmäisinä päivinä. Vastaajia oli 1 066.

Kyselyn toteutti Maaseudun Tulevaisuuden toimeksiannosta Suomen Gallup Elintarviketieto.

Aiheeseen liittyvät artikkelit