Ruoka

Suomen paras kouluruoka tulee Kotkasta

Ruoka 16.03.2016

Millaisen aterian voi loihtia euron budjetilla? Herkullisen, kun taito on hyppysissä. Kolmatta kertaa järjestetyn kilpailun tavoitteena on tuottaa uusia reseptejä kaikkien suomalaisten koulujen käyttöön.


Pressikuva
Lenni Marttila, Jaana Huuhka ja Susanna Olkkonen Kotkan Ruonalan koulusta pokkasivat ensimmäisen sijan Gastro-messujen kouluruokakilpailun finaalissa.

Kouluruokakilpailu on jälleen koonnut yhteen alan osaajat. Valtakunnallinen finaali huipentui tänään Gastro-messuilla.

Kolmen hengen joukkueet valmistivat kilpailukeittiöissä keiton, kasvisruoan sekä liha, kala- tai broileriruoan. Lisäksi tuomaristolle tarjoiltiin juhlajälkiruoka Suomen tulevia 100-vuotisjuhlia silmällä pitäen.

"Tämän vuoden finaaliresepteissä on monipuolisesti suomalaisia ja paikallisia makuja. Nämä ovat erinomaisia reseptejä koulujemme keittiöihin niin raaka-aineiltaan kuin valmistusmenetelmiltäänkin", iloitsee Mia Kettunen Continental Foods Finlandilta.

Kolmatta kertaa järjestetyn kilpailun voitti Kotkan Ruonalan koulu (Kymijoen Ravintopalvelut Oy).

Kotkalaisten voittoisa menu koostui lempeästä savulohikeitosta, värikkäästä kasvispaistoksesta ja lihapullakastikkeesta kiharapastan kera. Aterioiden kanssa nautittiin vihreä mandariinisalaatti ja sämpyläsolmut.

Juhlajälkiruokana tuomaristolle tarjoiltiin mehevää mustikkakukkoa vaniljakastikkeen kera.

Tuomariston puheenjohtaja Lasse Lehtinen totesi hämmästelleensä, miten on mahdollista, että euron budjetilla voi saada aikaiseksi niin hyvää ruokaa. "Kouluruokakilpailu alleviivaa sen seikan, että vain kaksi valtiota maailmassa tarjoaa päivittäin koululaisille maksuttoman lämpimän ruoan. Samalla kilpailu nostaa ruoan valmistajien arvostusta", kolmatta kertaa tuomaristoa johtanut Lehtinen sanoo.

Finalistit valitsi esiraadissa Tapanilan koulun 6 C -luokka, joka maistoi ja arvosteli kaikkiaan yli 40 kouluateriaa.

Lisäksi WWF palkitsi Tampereen Koiviston koulun menun kouluruokakisan finaalissa ilmastoystävällisimpänä ateriakokonaisuutena. Ruuan osuus yksityisen kulutuksen ilmastovaikutuksista on merkittävä, minkä vuoksi ympäristöystävällisyyden kriteerinä käytettiin kilpailussa ruoan ilmastovaikutuksia. 

"Haluamme kannustaa syömään vähemmän punaista lihaa ja enemmän kasviksia. Tampereen ateriakokonaisuuden voitossa ratkaisevaa oli lämpimän pääruuan pääraaka-aine, kirjolohi, joka on WWF:n kalaoppaan vihreällä listalla", kertoo valintaperusteista WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

Finaalissa kohtasivat tänä vuonna Helsingin, Kotkan, Oulun, Tampereen ja Vääksyn joukkueet.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT