Suomen Thomas Snellmanin REKO-lähiruokamalli voitti ruokayrityskategorian pohjoismaisesta ruokakilpailusta Emblasta - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Suomen Thomas Snellmanin REKO-lähiruokamalli voitti ruokayrityskategorian pohjoismaisesta ruokakilpailusta Emblasta

Torstai-iltana julkistettiin ensimmäisen pohjoismaisen ruokakilpailun Emblan voittajat. Suomi voitti kaksi kategoriaa, kun Snellmanin lisäksi Michael Björklund Ahvenanmaalta voitti ruokaviestijäkategorian.
Riitta Mustonen
Thomas Snellman (oik.) voitti parhaan Ruokayrityksen kategorian.

Palkintogaala järjestettiin Tanskan ympäristö- ja ruokaministeriön Better food for more people -huippukokouksessa Copenhagen Cooking -tapahtuman yhteydessä. Tanskan prinsessa Marie oli mukana palkintojenjaossa.

Yhteispohjoismainen tuomaristo arvioi ehdokkaat ja nimesi voittajat Emblan seitsemässä kilpailukategoriassa.

Paras ruoka-artesaani 2017 oli Leif Sørensenin tuote Fish Chips Färsaarilta. Suomesta ehdokkaana oli Järki särki ja yrittäjät Marja Komppa & Ari Seppälä. Järki Särki on kalasäilykkeitä valmistava kalanjalostusyritys Korpilahdella.

Parhaaksi raaka-ainetuottajaksi valittiin Dímunargardur, niin ikään Färsaarilta. Suomea edusti Malmgårdin tila ja Creutzin perhe, muun muassa luomuviljaa tuottava ja jalostava sekä ruokamatkailuun keskittynyt maatilayritys Loviisassa.

Joukkoruokailupalkinnon sai Annika Unt Ruotsista. Suomen ehdokas oli Mikkelin kaupungin ruoka-ja siivouspalvelu.

Ruokaviestijä 2017 oli Michael Björklund Ahvenanmaalta. Suomen ehdokas kategoriassa oli Motiva Oy:n Saa syödä! ruokahävikkinettisivut ja -tapahtumat.

Ruokailumatkailukohde 2017 oli Heimablídni; Färsaarilta. Suomen ehdokas oli Majatalosta majataloon -retket, viiden majatalon yhteinen tuoteperhe Pohjois-Karjalassa.

Ruokayritykseksi 2017 valittiin Suomen ehdokas Thomas Snellman, REKO-lähiruokamallin kehittäjä ja primus motor REKO-mallin levittämisessä.

Lapset ja ruoka 2017 -palinnon voitti Geitmyra Matkultursenter Norjasta. Suomen ehdokas oli Ammattikeittiöosaajat ry:n kehittämät ja myöntämät Kouluruokadiplomi- ja Makuaakkoset-diplomikäytännöt.

"Olemme iloisia, että saimme Embla-ruokapalkintoon hienoja hakijoita eri puolilta Suomea. Suomalaista osaamista, ruokaa ja tuotteita on jatkossakin syytä nostaa näkyvästi esiin myös Pohjoismaissa ja muutenkin kansainvälisesti", sanoi MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg, joka oli yksi Suomen tuomareista. Muut tuomarit olivat keittiömestari Kim Palhus ja MT:n ruokatoimittaja Riitta Mustonen.

Tiedottaja Mia Wikström SLC:stä kiitti suomalaisehdokkaiden saamaa hienoa vastaanottoa. "Suomalaisen ruuan puhtaus ja aitous osuvat juuri tähän aikaan."

Embla-kilpailun tarkoitus on nostaa esiin pohjoismaisen keittiön parhaita puolia: upeita raaka-aineita, ruokakulttuuria, kestäviä tuotantotapoja ja ruuan tekijöitä. Kilpailun avulla halutaan vahvistaa yhteistä pohjoismaista ruokaidentiteettiä ja ruokakulttuuria sekä lisätä kiinnostusta pohjoismaiseen ruokaan myös Pohjolan ulkopuolella.

Yhteispohjoismainen tuomaristo arvioi ehdokkaat viiden kriteerin perusteella: pohjoismaista, kestävää, inspiroivaa, uusia ajatuksia herättävää ja arvostettua.

Kilpailun järjestävät pohjoismaiset maataloustuottajajärjestöt, muun muassa MTK ja SLC. Embla on osa Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelmaa ja sitä rahoittaa Pohjoismainen ministerineuvosto. Kilpailu on tarkoitus järjestää joka toinen vuosi.

Embla-kilpailu on saanut nimensä ensimmäisen pohjoismaisessa mytologiassa mainitun naisen nimen mukaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tarvitaanko italialaiset vakuuttamaan, että suomalainen liha on maailman parasta? – "Suomalaispihvi vastaa japanilaista wagyu-lihaa!"

Kasvatetun kalan omavaraisuusaste on laskenut Suomessa alle 15 prosenttiin – Elinkeino on täysin riippuvainen Ruotsista ja Norjasta

Atria saa vihdoin oman ravintolansa auki Helsinkiin – lihantuottajat esillä bistron kunniagalleriassa

Herkkävatsaisille ilouutinen: Fazer kehitti vehnäleivän, joka ei turvota mahaa ja pieretä