Ruoka

Tällä reseptillä keität parhaat ravut

Ravustuskausi on käynnissä! Loppukesä onkin iloisten ja herkullisten rapujuhlien parasta aikaa.
Jaana Kankaanpää
Täpläravun tunnistaa saksen taitteessa olevasta vaaleasta laikusta.

Suomalaisilla ravuilla on vivahteikas historia. Aikaisemmin järvet ja joet kuhisivat jokirapuja. Sitten tuli tuhoisa rapurutto harventaen kannat ja nostaen hinnat.

Onneksi tilanne on elpynyt, ja jokiravun rinnalle 1960-luvulla meille istutettu pohjoisamerikkalainen täplärapu on yleistynyt. Kumpaakin rapua sekä istutetaan vesistöihin että kasvatetaankin. Lisäksi vesistöissämme tunnetaan itäeurooppalainen kapeasaksirapu.

Jokirapu pitää arvostetuimpana ykkössijaa, mutta täplärapu on edullisemmalla hinnallaan myös suosittu. Täpläravun tunnistaa sen saksentaitteessa olevasta vaaleasta laikusta.

Ulkomaisia keitettyjä pakasterapuja alettiin tuoda Suomeen 1970-luvulla. Useimmiten ne ovat joko espanjalaisia, kiinalaisia tai amerikkalaisia.

Varsinaisia rapujuhlia on alettu pitää Ruotsin esimerkin mukaan 1900-luvun alusta. Pohjoismainen tyyli on maustaa keittoliemi tillillä, nauttia lihat paahtoleivän, tillin ja snapsin kanssa. Hyvän tavan mukaan vierustoveri valitsee pöytäkumppanilleen ensimmäisen, mielestään sen hienoimman ravun.

Kata rapupöytä rennoksi ja värikkääksi, jottei syöjien tarvitse varoa hienoja liinoja. Koristeiksi sopivat sesongin luonnonkukat ja lehdet, lyhdyt sekä kynttilät.

Lautasten ja liinojen väriksi kannattaa valita vihreää, sinistä tai valkoista, hehkeän punaisia saksiniekkoja korostamaan. Varaa kullekin ruokailijalle ruokalappuja, runsaasti paperisia lautasliinoja, rapuveitsi ja sitruunaviipaleella tai mustaherukanlehdillä somistettu pikku vesimalja, jossa voi huuhdella sormia.

Juomiksi voit valita vettä, valkoviiniä (sauvignon blanc, riesling, grüner veltliner, chardonnay), olutta (vaalea lager, vehnäolut) ja snapsia (maustamatonta tai akvaviittia).

Tapoihin kuuluu tietenkin kajauttaa ilmoille rapulauluja. Jotta yhteislaulu sujuu, kannattaa kopioida muutamia laulujen sanoja jaettavaksi.

Jälkiruuaksi sopii parhaiten jokin raikas ja kepeä kuten marjainen jäädyke, semifreddo tai marjasalaatti jäätelön kera.

Rapujen keitto (4 annosta)

40 rapua

Liemi:

6 l vettä

250 g (2 dl) karkeaa merisuolaa

4 sokeripalaa

reilusti kruunutilliä varsineen

Kuumenna vesi kiehuvaksi suuressa noin 10 litran kattilassa. Lisää suola, sokeri ja nipuksi sidotut tillit. Keitä noin 10 minuuttia. Poista tilli.

Huuhtele ravut huolella ennen keittämistä kädenlämpöisellä vedellä ja tarkista, että ne ovat varmasti eläviä.

Upota ravut yksitellen (suurimmat ensin) kiehuvaan veteen ripeään tahtiin ja tarkista, että kaikki ovat pinnan alla. Lisää uusi tillinippu. Keitä isompia rapuja 8—10 minuuttia, pienille riittää noin 6 minuuttia. Laske aika siitä, kun vesi alkaa kiehua uudelleen.

Jäähdytä ravut keitinliemessä mahdollisimman nopeasti vaikka kylmävesialtaassa. Poista tillit pihdeillä ja vaihda jälleen uusiin. Älä koske rapuihin sormin. Säilytä jäähtyneet ravut kylmässä. Jokiravut saavat maustua kylmässä liemessään vuorokauden ajan, täpläravulle riittää 8–12 tunnin maustuminen.

Jos keität enemmän rapuja, tarvitset uuden keitinliemen.

Nosta ravut liemestään ja aseta kauniisti tarjolle puolisen tuntia ennen herkuttelua. Koristele tillillä ja sitruunalohkoilla.

Tarjoa rapujen seuraksi rapeaksi paahdettua leipää, voita ja tillisilppua.

Kun keität rapuja, käytä suolaa noin 40 g vesilitraa kohti. 1 desilitra karkeaa suolaa painaa noin 125 grammaa.

Pakasterapujen elvytysliemi

1 kg (16–22 kpl) pakasterapua

2 l vettä

3 rkl merisuolaa

2 sokeripalaa

50 g tuoretta tilliä

Sekoita vesi, suola ja sokeri kattilassa. Kiehauta liemi ja lisää kruunutilli. Anna hautua noin 5 minuuttia ja jäähdytä liemi haaleaksi. Poista tilli pihdeillä, älä koske lientä sormin.

Pane ravut jäisinä suoraan pakkauksesta haaleaan liemeen. Peitä vielä halutessasi tillikerroksella. Siirrä astia kylmään ja anna rapujen sulaa ja maustua vuorokauden ajan.

Vinkki! Muistathan, että kerran keitettyjä rapuja ei saa keittää uudelleen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita

Maailman viljelijäjärjestö WFO: Punainen liha ei kohtuullisissa määrissä olekaan terveysriski

Raisio raportoi osavuosituloksensa keskiviikkona aamulla – ostettu Verso Food ensimmäisen kerran osana lukuja: ovatko Härkis ja Beanit yhä tappiolla?

Kettukarkki tyynyllä odottaa sammuttajaa, kun lepovuoro metsäpalon sammuttamisesta alkaa