Ruoka

Tällä reseptillä valmistat herkullisen perunasalaatin juhannuspöytään

Ruokapöydän helppoina herkkuina maistuvat mausteiset vartaat mehevien salaattien kera. Raikas jälkiruoka aateloidaan kesän ensimmäisillä mansikoilla.
Perunasalaatti on pettämätön lisäke. Kun valmistat sen päivää ennen tarjoilua, maut ehtivät tekeytyä. Voit nostaa kulhon pöytään heti kun grillattavat valmistuvat tai nälkä yllättää yökukkujat.

Juhannuksen tarjottavaksi riittää helpoimmillaan grillissä tai nuotiolla lämpiävä makkara, jonka kylkeen sipaiset sinappia ja ketsuppia. Katso kuitenkin uusin silmin makkarahyllyn tarjontaa. Perinteisten rinnalle on tullut aimo määrä lihaisia, hyvin maustettuja ja höystettyjä makkaroita.

Myös erilaiset artesaani- ja raakamakkarat ovat tutustumisen arvoisia. Kun ostat erilaisia, voit tikuttaa vartaisiin vaikka viittä erilaista makkaraa makunystyröiden iloksi.

Vartaat ovat muutenkin kivaa kesäruokaa. Voit rakentaa ne valmiiksi tai nostaa ainekset omissa kipoissaan pöytään ja antaa vieraille vapaat kädet oman lempivartaan kokoamiseksi.

Onnistuneen lopputuloksen takaamiseksi kannattaa keihästää samaan tikkuun aineksia, joilla on sama kypsymisaika. Broileri ja porsas tulee kypsentää kokonaan, nauta ja lammas taas ovat parhaimmillaan roseena.

Maultaan samaan vartaaseen sopivat eri kalalajit ja äyriäiset. Kasvisvartaat ovat mainio lisäke, ja väleihin voit pujottaa grillijuustoa tai halloumia ruokaisuutta tuomaan. Lapsivieraita ilahduttavat kotoisat lihapullavartaat.

Jos porukkaa on paljon ja juhannusjuhlat jatkuvat pitkään, rakenna lounasaikaan näppärä kalaisa noutopöytä. Esillepano on puoli ruokaa, joten siirrä savukalat, sillit, silakat ja graavikalat kauniille tarjoiluastioille ja koristele tuoreilla yrteillä ja sitruslohkoilla. Lisäksi tarvitset vain pari hyvin maustettua kastiketta ja kattilallisen vastakeitettyjä uusia perunoita.

Kannattaa keittää perunoita reilusti yli tarpeen ja valmistaa yli jääneistä herkullinen perunasalaatti. Suolainen feta-juusto ja kirpeät retiisit antavat mukavaa makua ja suutuntumaa. Kirkkaalla etikkakastikkeella viimeistelty salaatti peittoaa kaupan majoneesipohjaiset mennen tullen.

Raikas feta-perunasalaatti

6 annosta

800 g varhaisperunoita

1 omena (kirpeä lajike)

1 dl tummia kivettömiä oliiveja

3–4 kevätsipulia

1/2 ruukkua lehtipersiljaa

200 g fetaa tai salaattijuustoa

1 nippu (10 kpl) retiisejä

Kastike

3/4 dl rypsiöljyä

3 rkl punaviinietikkaa

2 valkosipulinkynttä puristettuna

1 rkl sokeria

noin 1 tl suolaa

Keitä hyvin pestyt perunat juuri ja juuri kypsiksi.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään salaattikulhossa.

Viipaloi perunat lämpiminä ja kääntele ne hellävaroin kastikkeen joukkoon.

Kuori ja paloittele omena. Viipaloi oliivit. Hienonna kevätsipulit ja lehtipersilja. Kääntele ainekset jäähtyneiden perunoiden joukkoon. Anna maustua viileässä ainakin pari tuntia, mielellään seuraavaan päivään.

Leikkaa juusto kuutioiksi ja retiisit viipaleiksi. Kääntele ne salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"

Huippukokki visioi, miten maaseutu elvytetään: ”Jos minulla olisi maatila, kasvattaisin siellä voikukanjuurta ja takiaisenjuurta”

Söin täällä: Muusi ei ollutkaan liisteriä Teboililla

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia