Ruoka

Tämä biojalostamo ei sovi malttamattomille – hittiviskin valmistus kesti 10 vuotta

Ruoka 18.12.2015

Lahtelainen panimo- ja tislaamoyritys Teerenpeli on saanut 10-vuotiaan suomalaisviskin vientiin jopa juoman synnyinmaahan Isoon-Britanniaan.


Kari Salonen
Teerenpelin 10-vuotias viski sai syksyllä hyvän vastaanoton Lontoon viskimessuilla.

Viski- ja ginitislaamoiden tuotteista voi tulla uusi valtti suomalaiseen elintarvikevientiin, uskoo toiminnanjohtaja Timo Kuorehjärvi Teerenpeli Panimo & Tislaamo Oy:stä.

Maailmalla oli ensin pienpanimoiden buumi. Viime vuosina myös pienet tislaamot ovat nousseet kukoistukseen.

Teerenpelin päätuote, 10-vuotias single malt -viski, lanseerattiin syyskuussa Lontoon suurilla viskimessuilla ja sai siellä hyvän vastaanoton. Vientiä on kuuteen maahan mukaan lukien vanhat viskimaat Britannia ja Irlanti.

”Vaikka Skotlanti on viskin synnyinmaa, jopa Britanniassa on ruvettu hyväksymään muualta tulevia mallasviskejä, kun laadukkaita tuotteita on tullut markkinoille.”

Suomen etuina viskin tuotannossa ovat puhtaat raaka-aineet. Teerenpelin erityisvahvuuksiin kuuluvat Kuorehjärven mukaan Salpausselän puhdas pohjavesi, aromikas mallas sekä se, että kesän ja talven lämpötilaero hyödynnetään alkoholijuoman kypsytyksessä.

Yhdistelmä vaati 
erikoissuunnittelua

Lahtelaisyritys aikoo nelinkertaistaa viskintuotantonsa. Siksi se on siksi investoinut yhdistettyyn tislaamopanimolinjaan kaksi miljoonaa euroa. Samalla laitos siirtyi käyttämään energialähteenään kotimaista pellettiä.

Synergiaa saavutetaan sekä kustannuksissa että tuotannon laadussa, Kuorehjärvi kertoo kolmelle vuodelle jaksotetun investoinnin hyödyistä.

Ainoa, mitä uudessa investoinnissa ei saatu ratkaistua, on sivuvirtana syntyvän mäskin käyttö.

”Se menee biojätteeksi. Rehukäyttöäkin on tutkittu, mutta laadun varmistukseen tarvittaisiin oma laboratorio eikä meidän kokoisella yrityksellä ole siihen resursseja”, hän pahoittelee.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT