Ruoka

Tämä sininen antioksidanttipommi päihittää muut terveellisyydessä mutta jää silti usein poimimatta

Aronia on todellista superfoodia, joka voittaa antioksidanttipommina jopa mustikan.
Stiina Hovi
Aronia suojelee virtsatientulehdukselta.

Aronia on pihojen ja julkisten tilojen massapensas, joka tekee joka vuosi valtavan sadon mustia, kiiltäviä marjoja.

Marjat ovat varsinaista superfoodia, jota arvostetaan suuresti ulkomailla. Suomessa aronian sato jää valitettavasti useimmiten linnuille.

Aronia sisältää huikean määrän antioksidantteja. Se päihittää jopa mustikan. Siinä on myös C-vitamiinia, karotenoideja, folaattia, E-vitamiinia ja lukuisia kivennäis- ja hivenaineita, kuten magnesiumia, kaliumia, mangaania ja rautaa.

Istutuksissa käytetään yleensä koristearoniaa, jonka marja ei ole niin iso ja makea kuin marjantuotantoon jalostetun marja-aronian. Terveysvaikutukset ovat silti samankaltaiset.

Aronian tehoaineet suojaavat virtsatietulehduksilta, vaikuttavat myönteisesti verenpaineeseen ja lisäävät hiusverisuonten verenkiertoa, mikä suojelee esimerkiksi silmiä samaan tapaan kuin mustikka.

Iso pensas saattaa tuottaa lähes 10 kiloa satoa. Marjat on erittäin helppo ja nopea poimia. Aronia on terve ja helppohoitoinen pensas.

Aronian marjat kannattaa pakastaa sellaisenaan ja surauttaa talvella smoothien joukkoon. Suutuntuma pelkältään syötynä on karvas.

Soseena, mehuna ja hillona aronia sopii erinomaisesti esimerkiksi omenan, puolukan ja herukoiden seuraan, sillä se kaipaa happamampaa makuparia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahdistaako hukkaan menevä omenasato? Tässä vinkit pudokkaiden ja kolhiintuneiden omppujen käyttöön

Särjen kalastusaika käynnistyy vesien viilentyessä – kauppoihin on tullut paljon uusia luonnonkalatuotteita

Ruoka-alan edunvalvonta vahvistuu Suomen Yrittäjien ruokavaliokunnan voimin – "Monet maataloudessa toimivat yritykset ovat MTK:n rinnalla myös meidän jäseniä"

"Hitaiden" hämäläisten yrittäjien kiireettömyyttä korostava matkailutuote palkittiin valtakunnallisessa ruokamatkailukilpailussa – parhaaksi nousi metsäravintola Nielu