Ruoka

Talouden taantuma ei tainnuttanut maaseutumatkailua

Seitsemäntoista yritystä avaa ovensa kiinnostuneille lauantaina Makumatka maalle -tapahtuman merkeissä.
Kuvakaappaus tapahtuman FB-sivulta
Kuvakaappaus Makumatka maalle -tapahtuman Facebook-sivulta.

Maaseutumatkailuyrityksille tehdyn suhdannekyselyn mukaan kotimaan maaseutumatkailu on pitänyt pintansa talouden taantumasta huolimatta. Paikoin se on jopa piristynyt.

Erityisesti maaseutumatkailua suosivat perheet kesä- ja viikonloppulomillaan. Myös ystävä- ja kaveriporukoiden tapaamiset ja erilaiset tapahtumat kautta Suomen ovat lisänneet vapaa-ajan matkailua maaseutukohteisiin.

Sen sijaan työmatkailu ja yritysryhmien vierailut antavat edelleen odottaa kotimaan elinkeinoelämän piristymistä.

Kotimaisten matkailijoiden määrä kasvoi tai pysyi entisellään touko–elokuussa noin 70 prosentilla yrityksistä verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Maaseutumatkailun haaste on saada lisää yhteistä näkyvyyttä monipuolisille matkailupalveluille. Uusia ideoita, uusiutumiskykyä ja yhteistyötä tarvitaan entistä enemmän.

Yrittäjä Kirsi Ilola-Ollikka Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:stä korostaa, että maaseutumatkailun keskeisiä vetovoimatekijöitä ovat persoonallisuus, vieraanvaraisuus ja kodinomaisuus.

"Matkailupalvelujen isäntien ja emäntien läsnäoloa matkailukohteessa arvostetaan. Tämä seikka antaa asiakkaille tunteen ystävällisestä, turvallisesta, luotettavasta ja ammattimaisesta toiminnasta."

17 maatilamatkailuyritystä eri puolilta maata järjestää ensi lauantaina Makumatka maalle -teemapäivän. Sen tavoitteena on tarjota kuluttajille mahdollisuus tutustua ruuan alkuperään sekä maaseudun ja matkailuyritysten tarinoihin.

Teemapäivänä yritykset avaavat ovensa vierailijoille.

Tarjolla on avoimien ovien tapahtumia, ruokapalveluja ja erilaisia aktiviteetteja. Teemapäivän järjestävät yhteistyössä Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry ja Lomalaidun ry sekä tapahtumassa mukana olevat maaseutumatkailuyritykset.

"Maaseutumatkailuyritysten toiminnan paikallisuus, aitous ja maukas lähiruoka ovat vahvuuksia, joiden myötä kotimaan matkailun arvostus ja kysyntä ovat nousseet viime vuosien aikana", sanoo MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

"Tarjonta on laadukasta ja turvallista. Makumatka maalle -teemapäivän kaltaiset yhteisponnistukset lisäävät asiakkaiden kiinnostusta vierailla maaseutumatkailukohteissa."

Makumatka maalle -teemapäivässä mukana olevat yritykset:

Etelä-Pohjanmaa:

Valkeisten Loma, Ähtäri

Etelä-Savo:

Ollinmäen Viinitila, Anttola

Kanta-Häme:

Leppäniemen Hirsihuvilat, Hämeenlinnan Hauho

Ypäjä Country Club / Majatalo & Ravintola Villa Emilia, Ypäjä

Keski-Suomi:

Patapirtti, Jämsä

Kymenlaakso:

Mustilan Viini, Elimäki

Pirkanmaa:

Ilolan Maatilamatkailu ja Ilolan Ratsastuskoulu, Valkeakoski

Koulutintti Oy, Punkalaidun

Suojärven Suklaatila Oy, Ylöjärvi

Pohjois-Karjala:

Möhkön Rajakartano, Ilomantsi

Pohjois-Pohjanmaa:

Merilän Kartano, Utajärvi

Pohjois-Savo:

Kartanohotelli Kivennapa, Muuruvesi

Satakunta:

Anttilan Tila, Kokemäki

Loma-Raiso, Karvia

Varsinais-Suomi:

Katiskanmäki, Perniö

Leipyölin Matkailumaatila, Perniö

Ravintola Kalle's Backa 55, Sauvo

Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivuilta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tunnetko posson? Se on kotkalaisten pyhä herkku, ja myydään usein loppuun jo samana päivänä

Pekka Puska sai Maailman Sydänjärjestön elämäntyöpalkinnon

Piparileivontakisan voittaja teki vaativan tuulimyllytyönsä kahdessa tunnissa – korona-ajan kisa vaati erikoisjärjestelyt

Kofeiini virkistää, mutta sillä saattaa olla myös muita positiivisia vaikutuksia aivotoimintaamme