Ruoka

Talvikeittiössä ruoka valmistuu vaikka saunan kiukaalla

Ruoka 17.02.2017

Sami Garam ja Janne Pekkala vakuuttavat, että talvellakin voi grillata tai valmistaa ruuan vaikka saunan kiukaalla tai pöydässä.


Janne Pekkalan (oik.) ja Sami Garamin Talvikeittiö-kirja sai alkunsa pakkasgrillauksen kisoista.

Kokit Sami Garam ja Janne Pekkala kulkevat vastavirtaan, jos ajattelee tämänhetkistä kasvisruokahypetystä. Heidän juuri ilmestyneessä Talvikeittiö-kirjassaan reseptit ovat hyvin kalasia tai lihasia. Kirjan loppuun miehet ovat kelpuuttaneet pari perinteistä jälkiruokaa.

"Mikä olisi talvinen raaka-aine, ellei liha tai kala? Talvella on aina syöty lihaa", Pekkala perustelee. "Nyt kun on madeaika parhaimmillaan, niin nyt laittaisin kattilaan voita, matikkaa ja sipulia, freesaisin ne ja rakentaisin liemen maidosta ja kermasta. Sekaan vielä perunaa. Ei kannata yrittää keksiä ruutia uudelleen."

Mateenmaksan Pekkala panisi pannulle höyryyn kypsymään, ripauttaisi pinnalle vähän suolaa ja söisi leivän päällä ennen nukkumaanmenoa.

Tällaista tarinointia Talvikeittiö on tulvillaan. Miehekästä, perinteistä ja sesonkiin sopivaa. Kasper Garamin kuvat kertovat, mitä reseptien ruuista on tarkoitus tulla.

Kuvien rinnalle on reseptien ainesosat on nimetty kauppalistaksi. Ehkä toimii jollekin, mutta vaikuttaa vähän kaukaa haetulta. Tuskin kukaan ostaa teelusikallista viinietikkaa tai kaksi tillinoksaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit