Ruoka

Tapolan mustamakkara on EU-lihaa

Ruokapakettien syynäys tuottaa hilpeyden ja epätoivon hetkiä.
Kari Salonen
Tapolan paketin kääntöpuolella lukee ainesosista, että sianliha ja kamara ovat EU:sta. Ruisjauhojen ja ruisrouheen alkuperästä ei ole mainintaa.

Hey hey hey baby, rallatteli Kivikasvot aikoinaan Tankeros Love -kappaleessa ja kertosäkeessä kajahti: Mate in Vinlant!

Aikamoista tankeroa pitää ruuan ostajankin osata, jos mielii saada elintarvikevalmisteiden kaikista logoista ja pahimmillaan alle millin korkuisista merkinnöistä selvää. Onko tuote made in Finland eli valmistettu Suomessa ja vielä vaikeampaa: mistä raaka-aineet ovat peräisin?

Yllätyksiä ruokapaketteja syynätessä syntyy, sillä vaikka tuote olisikin valmistettu Suomessa, hyvin usein pääraaka-ainekin saapuu muilta mailta.

Esimerkiksi tamperelaisen paketin päällyksessä seisoo: Tapolan alkuperäinen mustamakkara, aito perinneruoka.

Paketin kääntöpuolella lukee ainesosista: Vesi, sianliha (EU), ruisrouhe, kamara (EU), sianveriproteiini, ruisjauho, suola, sipulijauhe, stabilointiaine E450. Eli liha siis tulee EU-alueelta, rukiin alkuperästä ei ole sitäkään tietoa.

Atria puolestaan mainostaa suomalaisen pekonin paketissaan, että siihen käytetään aina suomalaista lihaa ja kyseessä on klassikko. Valmistusmaa on Ruotsi.

Kotivaran Venäläisen meetvurstipötkylän aineksista todetaan, että siinä on sianlihaa ja hevosenlihaa, mutta niiden kansallisuutta ei kerrota.

Helsingin Makkaratehtaan nakkipaketissa lukee: Valmistettu ekosähköllä. Sen sijaan sianlihan alkuperästä ei ole mainintaa.

Tamperelaisen Wigrenin kotimaisessa meetwurstissa on puolestaan leima Valmistettu suomalaisella biokaasulla. Kotimaisuus ei saa vahvistusta ainesluettelosta, sillä raaka-aineen alkuperää ei sen kummemmin kerrota.

Vastaavia esimerkkejä löytyy ruokakaupoista lukuisia, joten kuluttaja saa siellä kulumaan kosolti aikaa, jos haluaa alkuperästä saada kunnon tolkkua.

Lue myös:

Hevosen herkkupaistia myydään Valmistettu Suomessa -merkillä – liha Amerikoista

EU lisäämässä pakkoa ruuan alkuperämerkintöihin – kuluttajat haluavat parempaa informaatiota

Mate in Vinlant?! – testaa, tiedätkö mistä ruoka on peräisin

”Kuluttajaa ei kannata viilata linssiin – Lidlin hevosenpaisti liikkuu kriittisillä rajoilla", sanoo mainosalan asiantuntija

Siis mitä? – "Tämä jäätelö on tuotettu "EU:ssa ja EU:n ulkopuolella"

Ulkomainen juusto saa kotimaisen mainospesun

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaurabuumi näkyy leipomossa ja kauran kulutuksessa – Vaasanin kaurapalaleipien myynti kasvoi vuodessa 38 prosenttia

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyslautakunta hylkäsi oikaisuvaatimuksen: Pouttu ei saa käyttää markkinoinnissaan kasvisliha-termiä

Joko tunnet tämän peltojuurikkaan: ”Pysyy salaateissa rapeana ja freesinä, ei litisty eikä vetisty" – "Sopii myös lämpimiin ruokiin, voit käyttää samoin kuin keräkaalia"

Miten onnistuu yli satavuotiaan kirkon mallintaminen piparista? Katso videolta, kuinka upea projekti etenee