Ruoka

Tee itse kotijuustoa

Itse tehdyt kotijuustot ovat nykyisin harvinaista herkkua. Juuston teko ei kuitenkaan ole vaikeaa. Se onnistuu vaikka siivilässä.
Jaana Kankaanpää
Leikkaa reilu siivu kotijuustoa ja nauti leivän päällä.

Jos omistat puisen juustomuotin, etsi se nyt käyttöön. Kotijuuston valutus onnistuu myös siivilässä, joten muotin puuttuminen ei ole juustokokeilun esteenä. Ensin maito kuitenkin saostetaan joko juoksettamalla tai hapattamalla.

Piimällä saostettuun juustoon lisätään usein myös munaa. Niinpä sitä kutsutaan myös munajuustoksi tai piimä-munajuustoksi.

Juustomuotti muovaa ulkonäön. Yleisin on neliskulmainen puumuotti, mistä pohjan koristekuvio jäljentyy juuston pintaan. Puisessa muotissa valmistettavista juustoista käytetään myös nimeä kehäjuusto. Siivilässä valutettu juusto saa kauniin, kupolimaisen muodon.

Juuston valmistuksesta jää heraa. Älä heitä sitä pois, vaan hyödynnä ravinteikas hera leipätaikinan nesteenä. Pakasta se vaikka maitopurkeissa, jos et leivo saman tien leiviksi ja sämpylöiksi.

Jos juuston teko tuntuu työläältä, valmista kuumentamaton pikajuusto kermaviilistä ja maitorahkasta kahvisuodattimen avulla. Mausta haluamallasi tavalla yrteillä, valkosipulilla, pestolla tai paprikakuutioilla.

Miedot kotijuustot maistuvat leivän päällä, salaateissa sekä jälkiruokana hillon, marjojen sekä kermavaahdon kera.

Piimäjuusto

8–10 annosta

3 l täysmaitoa

1 rkl suolaa

2 rkl sokeria

3–5 munaa

1 l piimää

Anna avaamattoman piimätölkin olla huoneenlämmössä yön yli, jotta sen happamuus lisääntyy.

Kuumenna maito sekoitellen lähes kiehumispisteeseen (95 astetta) paksupohjaisessa tai pinnoitetussa kattilassa. Lisää suola ja sokeri. Vatkaa munat piimän joukkoon. Kaada piimä-munaseos hitaasti hämmentäen kuuman maidon joukkoon. Kuumenna seos uudelleen, kunnes kuplahtaa (85–90 astetta). Sekoita koko ajan hiljalleen.

Nosta kattila pois levyltä. Peitä kannella. Anna heran erottua noin 30 minuuttia. Nosta massa reikäkauhalla kostealla sideharsolla vuorattuun juustokehään tai siivilään. Käännä sideharso juuston päälle ja laita päälle kevyt paino. Anna jäähtyä muutamia tunteja. Kumoa tarjoiluvadille.

Paistettu munajuusto

Nosta juusto leivinpaperille uunipellille. Voitele pinta keltuaisella. Paista juustoa 250 asteessa noin 10 minuuttia eli kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin. Tarjoa lämmin juusto kermavaahdon ja hillon kera.

Laktoositon munajuusto

Korvaa tavallinen maito ja piimä laktoosittomalla täysmaitojuomalla ja laktoosittomalla piimällä. Tarjoa hillon ja laktoosittoman kermavaahdon kanssa.

Maustamisvinkki

Mausta juusto tuoreella yrttisilpulla (1/2–1 dl) tai hienonnetulla valkosipulin kynnellä. Lisää mausteet varoen juustomassaan lävikössä. Ota hera talteen ja käytä sämpylätaikinaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Neljän ruokayrityksen vientirinki oli tammikuussa jo lähtökuopissa Hongkongiin – "Nyt odotamme Kiinassa uudenvuoden juhlinnan päättymistä", sanoo Snellmanin vientivastaava

Söin täällä: Suomalainen hevonen tekee viimeisen palveluksensa herkkusuun lautasella

Hammaslääkärilehti: Kasvijuomien runsas käyttö voi aiheuttaa kariesta

Maailman helpoimpaan suklaamousseen tarvitaan vain kaksi raaka-ainetta