Ruoka

Tee tilaa pakkaseen ennen uutta satokautta

Ruoka 20.04.2017

Luonnon antimia on kätevä säilöä pakastimeen. Nyt on aika tehdä inventaario ja kokata aarteet herkuiksi ennen uutta sesonkia.


Kari Salonen
Ennen uutta satokautta kannattaa avata pakastimen kansi ja tehdä tilaa tulevan kesän herkuille.

Ruuan ja raaka-aineiden varastoiminen on ennen ollut ihmisille elin­tärkeää. Nykyään se ei ole enää välttämätöntä.

Tuoretuotteita on saatavilla ympäri vuoden, ja elintarviketeollisuus hoitaa säilönnän monipuolisesti. Moni haluaa kuitenkin varastoida puutarhan satoa sekä metsien ja vesien antia omaan käyttöön.

Pakastaminen on säilöntämuodoista kätevin ja suosituin. Se säilyttää parhaiten tuoretuotteiden maun, rakenteen, ulkonäön ja ravintoarvon. Tiiviisti pakattuina ja hyvin merkittyinä tuotteet säilyvät pitkään ja ovat kätevästi käsillä silloinkin, kun kauppaan ei ehdi tai pääse.

Lapsiperheiden, ruoka-allergikkojen ja vanhusten arjessa kerta-annoksina pakastetut ruuat voivat pelastaa pahan päivän.

Isokokoiset lihapalat, kalat ja äyriäiset sekä täyte- ja juustokakut suositellaan sulattamaan hitaasti jääkaapissa, jolloin solujen rakenne pysyy parhaiten kunnossa.

Pakastetut marjat, vihannekset ja yrtit voi kumota suoraan pataan ja leipäviipaleet sujauttaa paahtimeen jäisinä. Valmisruuat lämpiävät näppärästi mikroaaltouunin sulatusteholla.

Innokkaan pakastajan tärkeimmät muistisäännöt kuuluvat: parasta ennen seuraavaa sesonkia, ja mitä rasvaisempi raaka-aine, sen nopeammin käyttöön.

Nyt onkin oikea hetki kurkata pakastimen perukoille ja suunnitella syötävät sen mukaan, mitä sieltä löytyy.

Aiheeseen liittyvät artikkelit