Ruoka

Terveys ja ilmastovaikutukset yhdistyvät ruokavertailussa

Ruoka 05.05.2014

Pitäisikö pöytään kattaa makkaraa vai kokolihaa? Juodako maitoa vai soijajuomaa? MTT:n SustFoodChoice-hanke tutki, miten parhaiten voisi yhdistää ruuan ympäristövaikutukset ja terveellisen ruokavalion.


Jaana Kankaanpää

Nyt päättyvä kolmivuotinen MTT:n SustFoodChoice-hanke etsi mallia, jonka perusteella voitaisiin vertailla ruokien ravintoarvoja ja samalla niiden vaikutuksia ympäristöön. Uusi vertailumalli esiteltiin MTT:n tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Mallin perusperiaate on varsin yksinkertainen, sillä siinä yksinkertaisesti jaetaan ruuan tuottamat hiilidioksidipäästöt sen sisältämien ravintoaineiden määrällä. Ravintoaineista tutkimusryhmä loi ravintoaineille erilaisia ryhmiä niiden käyttötarkoituksen mukaan. Lihatuotteita siis mitataan muun muassa sen proteiinipitoisuuden mukaan ja kasviksia vitamiinien mukaan.

Esimerkiksi hankkeen vastuullinen johtaja Merja Saarinen antaa makkaran:

”Pelkästään ympäristövaikutuksia katsottaessa makkara on parempi valinta kuin kokoliha, sillä siinä on jauhoja, joiden ilmastopäästöt ovat pienemmät kuin lihan. Ravitsemuksen kannalta makkara on kuitenkin epäterveellisempi valinta suuren suola- ja rasvamäärän vuoksi. Meidän mallimme mukaan kokoliha olisi lopulta näistä parempi valinta.”

Yleisesti voi ajatella, että mitä pienemmän vertailuluvun tuote testissä saavuttaa, sen ympäristöystävällisempi ja terveellisempi ruoka on kyseessä. Parhaassa ruuassa päästöt ovat mahdollisimman pienet ja ravintoaineet huipussaan. Tällaisia supertuotteita ovat esimerkiksi kotimaiset porkkanat ja juurekset.

Vaikka ravintoaineet otetaan uudessa vertailumallissa huomioon, on kasvispainotteinen ruokavalio edelleen suositeltava. Tähän poikkeuksen tuo kuitenkin esimerkiksi rasvaton maito, joka on sekä ravinto- että ympäristöarvoiltaan tasoissa soijajuomien ja kauravalmisteiden kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit