Ruoka

Thaimaalainen broileri kuohuttaa: S-ryhmä ryhtyy välittömästi toimenpiteisiin

Ryhmän ravintolat korvaavat thaimaalaisen broilerin kotimaisella.
Jaana Kankaanpää
Tulevaisuudessa kaikki S-ryhmän ravintolat tarjoavat vain kotimaista broileria.

Finnwatch julkaisi keskiviikkona raportin, jossa kerrotaan, että siirtotyöläisten oikeudet eivät toteudu thaimaalaisilla broileritehtailla. Raportin mukaan Suomessa kuluttaja syö thaimaalaista broileria tavallisimmin kahviloissa ja ravintoloissa. S-ryhmä on osaltaan välittömästi ryhtynyt toimenpiteisiin ongelmien korjaamiseksi.

"Finnwatch on tehnyt arvokasta työtä ja noudatamme järjestön suosituksia toimitusketjujen vastuullisuuden varmistamiseksi. Raportin löydökset ovat hyvin valitettavia", SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen toteaa.

"Meillä on kaikissa sopimuksissa vaatimuksena, että tavarantoimittajamme kunnioittavat ihmisoikeuksia hankintaketjujen kaikissa vaiheissa. Vaatimusten noudattamista seurataan, mutta tapaus osoittaa, että työtä on edelleen tehtävänä."

S-ryhmän ravintoloissa tarjotaan pääasiassa kotimaista broileria. Kuluttajat arvostavat kotimaisuutta. Esimerkiksi ABC-ravintoloissa kaikki lihatuotteet ovat kotimaista alkuperää. Thaimaalaisen broilerin osuus S-ryhmän ravintoloissa tarjottavasta broilerista on 4,1 prosenttia.

"Olemme jo vuosi sitten tehneet päätöksen luopua kokonaan thaimaalaisesta broilerista ravintoloissamme ja tavoite todennäköisesti saavutetaan tämän vuoden aikana. Valtaosa thaimaalaisesta broilerista on jo korvattu kotimaisella vaihtoehdolla", sanoo SOK:n matkailu- ja ravitsemuskaupan ketjujohtaja Harri Ojanperä.

S-ryhmä käy välittömästi läpi tavarantoimittajien kanssa raportissa esiin nostetut epäkohdat ja edellyttää tavarantoimittajilta niihin puuttumista.

"Thaimaassa siirtotyöläisten ongelmat eivät rajoitu yksittäisiin tuotteisiin. S-ryhmä käy jatkuvaa keskustelua kaikkien thaimaalaisten tuotteiden tavarantoimittajien kanssa. Tarvittaessa etsimme myös uusia keinoja vaikuttaa laajemmin Thaimaassa esiintyviin ongelmiin", kertoo Rankinen.

Linkki uutiseen Finnwatchin raportista

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aamiaisista tuli Lapland Hotelsin hittituote: "Meillä on pohjoisessa maailman parhaat raaka-aineet"

Omenoiden puristuksen uuteen suosioon on yksi syy – eikä se ole runsas sato

Suomeen tuleva norjalainen ruuan verkkokauppa etsii nyt kumppaneita ja myytävää – myös "paikallisesti tuotettuja herkkuja"

Lantmännen ostaa Myllyn Parhaan — Miska Kuusela: "Yhtiöillämme on yhtenäinen perusta"