Thomas Snellman palkittiin lähiruuan edistämisestä - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Thomas Snellman palkittiin lähiruuan edistämisestä

Lähiruokaa välittävät Reko-renkaat ja niiden kehittäjä Thomas Snellman palkittiin Vuoden lähiruokateosta. Palkinto jaettiin Helsingin messukeskuksessa, jossa käynnistyvät perjantaina lähiruokamessut.
Jaana Kankaanpää
Luomuviljelijä Thomas Snellmanin palkittiin torstaina kehittämästään Reko-lähiruokaketjusta.

Reko-renkaita on vajaan kahden vuoden aikana perustettu 46 ja niissä on mukana 27 000 kuluttajaa etenkin Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Reko, joka tulee sanoista rejäl konsumtion tai reilua kuluttamista, on suoramyynnin malli: kuluttajat voivat tilata suljetuissa Facebook-ryhmissä ruokaa suoraan sen tuottajilta.

Mallin kehittänyt luomuviljelijä Thomas Snellman jakoi ensin Pohjanmaalla EkoNu! -hankkeessa kahdesta pilottirenkaasta ja sen jälkeen oman maatilatoimintansa ohessa. Hänet palkittiin torstaina Vuoden lähiruokateosta.

46 säännöllisesti tuotteita välittävää Reko-rengasta osoittaa, miten valtava kiinnostus lähiruokaa kohtaan on ja miten helposti toiminta on organisoitavissa, jos vain tarjolla on riittävästi tietoa ja toimintaan uskova innovaattori Snellmanin tapaan, sanoo palkintoraadin puheenjohtajana toiminut lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen MMM:stä.

Hän luettelee toiminnan hyötyjä: pienillekin tuote-erille löytyy kauppakanava. Yritysten on helpompi uskaltaa laajentaa tuotantoaan, kun heillä on tiedossaan sitoutunut ostajajoukko.

"Lisäksi Rekon kautta myytävät ruokamäärät ovat kasvussa ja parantavat näin lähiruoan kilpailukykyä. Facebook-ryhmä tuo sosiaalisuutta kuluttajan ja tuottajan välille ja tuottajien välille yhteistyömahdollisuuksia."

Vuoden lähiruokateko -palkinto jaettiin kolmannen kerran. Valintaraatiin kuuluivat myös johtaja Seija Kurunmäki ELO-säätiöstä, puheenjohtaja Ulla Liukkonen Suomen Keittiömestarit ry:sta, ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi MTK:sta ja Heidi Valtari Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suurin osa aikoo valita ravintolassa punaista lihaa niin kuin ennenkin, mutta broileri on vahva haastaja

Mitä suomalainen viljelijä tekee tulevaisuudessa? Kokki, tutkija, maataloustuottaja ja muut ruoka-asiantuntijat keskustelevat kello 9–11

Kolmannes naisista ja neljännes miehistä syö liikaa sokeria – suolaa saa liikaa lähes jokainen suomalainen

Söin täällä: Kitkan viisaat palkitsevat Kuusamon Kaltiokivessä