Ruoka

Tiesitkö, miksi ruokien suojakaasu lemahtaa kuin pieru?

Ruoka 21.04.2017

Suojakaasujen markkinavalloitus alkoi Suomessa 1980-luvulla.


Riitta Ryynänen
Elintarvikkeiden suojakaasuina käytetään hiilidioksidia, typpeä ja happea, luonnollisia aineita siis.

Elintarvikkeiden suojakaasupakkauksia avatessa välillä vastaan lemahtaa muikea tuoksu, jota voisi kuvailla vaikkapa pierun kaltaiseksi. Joissakin pakkauksissa on myös teksti, joka kehottaa tuulluttamaan elintarviketta muutama minuutti ennen sen nauttimista.

Mikäli esimerkiksi lihapaketti tai kinkku- ja kalkkunaleike maistuu tuuletuksen jälkeen ihan passelilta, kyse ei ole mistään haitallisesta tuoksahduksesta. Elintarvikehygienian professori Johanna Björkroth Helsingin yliopistosta kertoo, että suojakaasuissa itsessään on hieman hapahko ominaishaju.

Kaasuina käytetään hiilidioksidia ja typpeä, eli aineita joita on luonnossa muutenkin. Punaisen lihan pakkauksissa on myös happea, sillä sen avulla liha säilyttää hyvän värinsä.

Tuoreesta lihasta Björkroth sanoo myös, että etenkin sianlihassa ja siipikarjan lihassa on omatkin luonnolliset ominaishajunsa. Naudanliha on tuoksultaan neutraalimpi.

Tyhjiöpakkaukset ja suojakaasut ovat Björkrothin mukaan ehdottomasti kuluttajan etu. Niiden ansiosta elintarvikkeiden säilyvyys on aivan toista kuin ammoisina aikoina. Esimerkiksi keitetty ja siivutettu lihaleike säilyisi ilman kaasuja tai tyhjiötä vain muutamia päiviä.

Nämä pakkausmenetelmät ovat tulleet käyttöön 1970-luvulla, ja varsinainen suojakaasujen markkinavalloitus alkoi Suomessa 1980-luvulla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit