Ruoka

Tiesitkö: Munat tulee säilyttää tylppä pää ylöspäin

Tylppä vai terävä pää ylöspäin? Siinäpä vasta pulma.
Jaana Kankaanpää

Kananmunan säilytysohjeissa kerrotaan yleisesti, että munat tulee säilyttää tylppä pää ylöspäin. MT:n lukijapalstalla (3.8.) väitettiin, että oikea säilytysasento vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen.

Maaseudun Tulevaisuus selvitti, missä asennossa kananmunia pitää säilyttää ja onko säilytysasennolla vaikutusta säilyvyyteen.

Haastateltavien ehdoton yksimielinen kanta oli, että kananmunat pitää pakata ja säilyttää tylppä pää ylöspäin.

Luonnollisessa asennossa kananmunan rakenne on kaikkein parhain ja keltuainen kiinteästi valkuaisen ympäröimänä.

”Jos kananmuna pakataan toisin päin, pyrkii ilma ylös toiseen päähän. Liike rikkoo kananmunan rakenteen”, kertoo yliopistonlehtori Jarmo Valaja Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitokselta.

”A-luokan kananmunissa ei saa olla liikkuvaa ilmatilaa. Kun kananmuna on tylppä pää ylöspäin kennossa, ilmatila on optimaalinen”, kertoo isäntä Ari Puuri .

Ilmatila ja kananmunan rakenne näyttävät olevan hyvin tärkeitä kriteereitä kananmunan säilyvyyden kannalta.

Kuitenkaan vastausta siihen, kuinka paljon haittaa vääränlaisella säilytysasennolla on säilyvyyteen, ei kukaan haastateltavista osannut arvioida.

”Oikea säilytyslämpötila vaikuttaa luultavasti enemmän kananmunien säilyvyyteen kuin oikea asento”, arvioi toiminnanjohtaja Lea Lastikka Siipikarjaliitosta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tutkimus: Suomalaiset pitävät ruisleipää kiinnostavimpana leipänä

Korona-aika kiritti kotimaisen ruuan myyntiä: K-ryhmän Tuottajalle kiitos -tukisumma on noussut yli viiteen miljoonaan euroon

Kymmenen ruokapalvelua mukaan kestävyysohjelmaan – ammattikeittiöt kehittävät muun muassa malleja hävikin vähentämiseksi ja vegaani- ja kasvisruuan lisäämiseksi

Kärsitkö puutteesta? Yksipuolinen ruokavalio kostautuu näiden ravintoaineiden puutoksena