Ruoka

Suomalainen ruokakulttuuri elää jatkuvasti – peruna ja jokapäiväinen liha-annos uusia piirteitä, puuro pitää pintansa

MT Plus Ruoka 17.10.2017

Ruokailutottumukset muuttuvat yhteiskunnan mukana. Professori ja toimittaja kiinnittävät huomiota yltäkylläisyyden lisääntymiseen.

Pekka Kyytinen, Historian kuvakokoelma, Museovirasto
Kansallisruoka ruisleipääkin on valmistettu eri tavoilla Suomen eri osissa. Idässä sitä leivottiin viikoittain, lännessä pari kertaa vuodessa. Idässä syöty leipä on siis ollut tuoretta, lännessä kuivempaa. Leipävarastoa nostetaan vartaille varsinaissuomalaisessa Kuusjoen pitäjässä 1940-luvulla.

Ruisleipä, karjalanpiirakka, mämmi ja poronkäristys perunoiden kera.

Suomalaisen ruokakulttuurin kulmakivet tuntevat kaikki. Kliseisiin tarrautuessa ruokailu Pohjolan perukoilla on helppo nähdä muuttumattomana ja vakiintuneena.

Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä kuitenkin huomauttaa, että suomalaisen ruokailun historia on jatkuvaa muutosta.