Ruoka

Lähiruokatrendi hyödyttää pienjuustoloita

Enää puolet suomalaisten syömistä juustoista on ulkomaista alkuperää.
Jarno Mela
Kolatun Juustolan yrittäjä Janne Tolvi muotittaa lehmänmaidosta valmistettavaa briejuusto Valmaa.

Pienjuustoloiden toiminta käynnistyi 1980-luvulla, kun kiintiöt alkoivat rajoittaa maidontuotantoa. Tuottajat rupesivat valmistamaan ylijäämämaidosta kotijuustoja suoramyyntiin ja kauppoihin.

”Alussa pienjuustoloita oli noin sata, mutta nyt määrä on vakiintunut noin 50:een”, pienjuustola­yhdistyksen sihteeri Erkki Vasara kertoo.

Vuodessa pienjuustoloissa jalostetaan noin 20 miljoonaa litraa kotimaista maitoa.

MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa MT Digi maksutta käyttöösi kahdeksi viikoksi.
Tilaa MT Digi 2 viikkoa 0 €
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sokerilimun lipittäminen ei kannata – tutkimus: Vaihda se kahviin tai teehen, niin vähennät diabetesriskiäsi

Lähes joka toiselle suomalaiselle maistuu arkiaamuna puuro – nuoret syövät puuronsa marjojen kanssa, vanhempien lisukesuosikki on voi

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"