Ruoka

Tornion uudelle panimolle ei kelpaa mikä vain: omat humalat kasvatukseen

Lapin Kullan tiloissa panimotoimintaa käynnistävä Sangen Oy haluaa elvyttää kotimaisen humalanviljelyn.
Kimmo Haimi
Humala kasvaa Suomessa lähinnä koristekasvina. Villiintyneitä yksilöitä etsitään Pohjois-Pohjanmaalta lisättäviksi kasvihuoneessa.

Tornion Panimo, jota nimeä Lapin Kullan tiloissa aloittava uusi panimoyhtiö aikoo käyttää, tähtää paikalliseksi pientuottajaksi. Siksi uuden pienpanimon omistajayritys Sangen Oy haluaa myös elvyttää humalan viljelyn. Humalaa viljellään ennen kaikkea koristekasvina, mutta aikanaan sitä viljeltiin myös elintarvikekäyttöön.

Ensimmäiset humalan taimet lisätään paikallisista karkulaisista, joita löytyy vanhojen maatilojen ympäristöistä. Mikäli kaikki sujuu suunnitellusti, ensimmäistä humalasatoa odotetaan jo ensi syksyksi.

Kasviasiantuntija Veli Mathlin Sangen Oy:stä kertoo, että humalan tuotannon edellytyksiä tullaan selvittämään Oulun ammattikorkeakoululle tehtävän opinnäytetyön avulla sekä viljelykokeilla avomaalla ja kasvihuoneessa. Tätä varten aiotaan hakea hankerahoitusta.

Tyrnävän kunnanjohtaja Marjukka Manninen kertoo, että kasvihuoneelle etsitään sopivaa yrittäjää ja paikkaa Tyrnävän teollisuusalueelta.

Sangen Oy avasi viime viikolla myös osakeannin, joka kestää toukokuun loppuun. Tavoitteena on kerätä 1,5 miljoonaa euroa toiminnan alkutaipaleen vauhdittamiseen.

Yhtiö aikoo julkistaa ensimmäiset oluensa ja siiderinsä ennen kesää.

Pienpanimoiden määrä on Euroopassa kaksinkertaistunut viiden viime vuoden aikana. Yhdysvalloissa pienpanimoiden myynti ylitti toissa vuonna maan suosituimman olutmerkin Budweiserin myynnin.

Sangen Oy teki aiesopimuksen Lapin Kullan panimon tiloista tammikuun alussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa

Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen