Ruoka

Tulli paljastaa: Tällaisia elintarvikkeita jää rajaviranomaisten haaviin

Ruoka 11.08.2017

Tulli haluaa valvonnalla esimerkiksi estää afrikkalaisen sikaruton leviämisen Suomeen.


Jaana Kankaanpää
Valvonnalla pyritään muun muassa estämään afrikkalaisen sikaruton leviäminen Suomeen.

Tullin valvontaosaston tulliylitarkastaja Anne Pullinen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että tulli ottaa haltuun elintarvikkeista eniten matkustajien ja venäläisten rekkamiesten eväitä. Lisäksi haaviin jää tavaraa myös lentomatkustajilta.

Torstaina uutisoitiin, että tulli oli takavarikoinut rekkakuskilta suuren lastin Oltermanni-juustoa.

Pullisen mukaan yksi syy eväiden haltuunottoon on se, että tulli tekee 90 000 matkustajatarkastusta vuosittain. Valvonnalla pyritään muun muassa estämään afrikkalaisen sikaruton leviäminen Suomeen.

Eniten tullivalvonnan haaviin jää lihatuotteita. Usein ne liittyvät joko venäläisten rekkakuskien eväisiin tai siihen, että matkustaja haluaa tuoda maahan jotain eksoottisempaa makkaraa.

Kaupallisella puolella liikkuu Pullisen mukaan myös paljon lihatuotteita, mutta väärinkäytökset ovat harvinaisia.

Tulli pysäyttää myös esimerkiksi perunoita ja paprikaa sekä muita vihanneksia. Vihannesten valvonnalla pyritään ehkäisemään vaarallisen kasvitaudin, tulipoltteen, leviäminen. Esimerkiksi peruna on tulipoltteen isäntäkasvi, jonka mukana se voi saapua maahan.

Perunoita ostetaan Anne Pullisen mukaan lomareissuilta, ja kyse on melko pienistä määristä.

"Kun perunaa ostetaan paikalliselta myyjältä, ei heti ensimmäiseksi ehkä ajatella, ettei sitä saa tuoda", Pullinen sanoo.

Tulliylitarkastaja arvioi, että vihanneksia ja erilaisia maustekasveja tuodaan herkästi siksi, ettei samanlaisia välttämättä löydy Suomesta.

"Halutaan tuoda lomamatkalta erilaisia makuja tuliaisena", Pullinen havainnollistaa.

Marjakaudella tulli pysäyttää myös esimerkiksi vadelmia ja mustikoita.

Ehkä hieman yllättäen maitotuotteita tulee melko vähän vastaan valvonnoissa. Tosin juustoja jää kiinni jonkin verran.

Lihatuotteita on otettu haltuun viime vuosina hieman aiempaa enemmän. Anne Pullinen kertoo sen johtuvan valvonnan lisääntymisestä afrikkalaisen sikaruton vuoksi.

Sen sijaan perunoiden ja vihannesten takavarikoinnit ovat pysyneet melko samalla tasolla.

Eniten elintarvikkeita pysäytetään tulliylitarkastajan mukaan Venäjän rajalla. Myös lentomatkustajilta takavarikoidaan elintarvikkeita jonkin verran.

Lentotullin puolelta Pullinen nostaa yllättäväksi esimerkiksi vihannekset. Niitä tuodaan hänen mukaansa yllättävän paljon. Tulli pysäyttää esimerkiksi paprikoita.

Jokaisen tullitarkastuksen yhteydessä Tulli arvioi, onko kyse tahallisesta vai tahattomasta teosta. Tahallisuuden arvioinnissa kiinnitetään huomiota esimerkiksi elintarvikkeiden määriin.

Suurin osa tullin haaviin jääneistä elintarvikkeista on Pullisen mukaan sellaisia, joita on yritetty tuoda maahan vahingossa.

"Useimmiten kyse on siitä, ettei tiedetä, mitä maahan voi tuoda", hän sanoo.

Joskus kyse on myös siitä, ettei jotain lupaprosessia haluta käydä läpi. Tahallisiakin tapauksia on silti jonkin verran.

Ylipäätään tullin elintarvikevalvonnan taustalla on ajatus siitä, että suomalainen elintarviketuotanto saataisiin pidettyä puhtaana.

"Oikeastaan kaikissa rajoituksissa ja kielloissa olisi hyvä muistaa, että jokaisella maalla on omat kiellot ja rajoitukset siitä, mitä maahan saa tuoda", Pullinen korostaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit