Ruoka

Tuottajaa halutaan tukea ulkomaillakin – pelkästään Manhattanin alueella toreja on 24

New Yorkissa torien määrä kasvaa. "Ihmiset arvostavat lähellä tuotettua ruokaa ja haluavat tukea viljelijöitä”, Union Squaren torilla asioinut Richard Fischler kommentoi.
Eija Mansikkamäki
Richard Fischler ei asu Manhattanilla, mutta käy lauantaina sen sydämessä tuottajatorilla. “Tärkeintä ei ole luomu, vaan maku.”

New Yorkissa ja sen ympäristössä on yli kolme kertaa sen verran asukkaita kuin koko Suomessa. Pelkästään Manhattanin niemellä asukkaita on parisen miljoonaa.

Se tarkoittaa massiivista ruuan kulutusta. Nakkisämpylöitä, hedelmäjuomia ja jäätelöä saa joka kadunkulman kuljetuskärrystä, ravintoloita on enemmän kuin ihmiselämässä ehtisi kiertää. Omia ruokakulttuureitaan vaalivia kansallisuuksia on kymmeniä.

Onkin pieni ihme, että kaupat ja kioskit notkuvat tuoreita vihanneksia, marjoja ja trendiruokaa.

Osa tuodaan ulkomailta, kuten tuoreet mustikat, vadelmat ja boysenmarjat Meksikosta ja Etelä-Amerikasta, mutta mansikat ja vihannekset ovat jo toukokuussa oman maakunnan tuotantoa.

Moni haluaa ostaa niitä suoraan tuottajilta.

”Toreja on tullut lisää. Ihmiset arvostavat lähellä tuotettua ruokaa ja haluavat tukea viljelijöitä”, sanoo Manhattanin perinteikkäällä Union Squaren torilla eräänä lauantaina asioiva Richard Fischler. Hän ostaa Locust Grove -hedelmätilan omenoita.

Tila sijaitsee noin 150 kilometrin päässä Manhattanilta, ja siellä kasvaa 80 lajia omenoita noin 40 hehtaarilla. Torimyyjä Jake kertoo, että hedelmät eivät ole luomua, vaan ”alhaisen ruiskutuksen” tuotantoa. Torjunta-aineita käytetään tarvittaessa.

”Minulle tärkeintä ei ole luomu, vaan maku”, Fischler sanoo.

”Jos maistat näitä ja kaupan tomaatteja, huomaat, että ne ovat aivan erilaisia.”

Maun lisäksi toinen torilta ostamisen syy on maatilojen tukeminen.

Pelkästään Manhattanilla toimii 24 toria, joista osalla käy myymässä viljelijöitä. Lisäksi niillä järjestetään kokkausnäytöksiä, ruokakirjailijat jakavat nimikirjoituksiaan ja suurkaupungin asukkailta kerätään vaate- ja biojätettä.

Greenmarket-torijärjestö perustettiin 40 vuotta sitten yhdistämään pientuottajia ja kuluttajia. Tavoitteena on edelleen saada tuottajille ruuasta reilua hintaa, ohjata tukkuostajia suoraan viljelijöiden luo ja houkutella nuoria viljelyn pariin. Monella tilalla kun ei ole jatkajaa.

Union Squaren Farmers’ market eli tuottajatori pidetään useina päivinä viikossa, ja asiakkaita riittää.

”Käyn aina täällä. En osta lihaa kaupoista lainkaan, kun en tiedä, mitä säilöntä- ja muita aineita ne laittavat”, kertoo Yvonne-niminen rouva.

Hän ostaa biisonin ja härän jauhelihaa Elk Trails -karjatilan teltalta.

”Koska se on vähärasvaista ja eläimet on ruokittu ruoholla. Ihmisten syöttämä maissi ei ole niiden luonnollista ravintoa.”

Tilaa pitävä Ron Kipps vahvistaa tiedon.

”Eläimet laiduntavat ulkona ja syövät pelkästään ruohoa, talvella kuivattua heinää.”

Liki seitsemänkymppisen Kippsin kotitilaa pitää muu suku, mutta hän on kasvattanut black anguksia ja biisoneita West Cliffordissa, 250 kilometrin päässä New Yorkista.

Mies on laskenut nyt eläinten pääluvun 500:sta sataan, koska ei myy enää ravintoloihin, vaan vain torilla. Jatkajaakaan ei ole.

”Työvuosia on ainakin 40”, Kipps nauraa.

Myytävä liha on isoissa laatikoissa ja pakastettua.

”Ja pekoni niin vähärasvaista, että sitä käytetään lähinnä parantamaan kasvisruokien makua”, isäntä vinkkaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kymmenen ruokapalvelua mukaan kestävyysohjelmaan – ammattikeittiöt kehittävät muun muassa malleja hävikin vähentämiseksi ja vegaani- ja kasvisruuan lisäämiseksi

Kärsitkö puutteesta? Yksipuolinen ruokavalio kostautuu näiden ravintoaineiden puutoksena

Perheyrityksen havupuu-uutejuomasta vuoden terveystuote – tavoitteena kotimaan kasvu, kysyntää myös ulkomailla

Vuoden 2020 gluteeniton tuote tehdään kotimaisesta täysjyväkaurasta – vuoden gluteeniton yritys on ansioitunut pitkäjänteisessä tuotekehityksessä