Tuottajat varoittavat: Hunajan alkuperä voidaan hämärtää - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Tuottajat varoittavat: Hunajan alkuperä voidaan hämärtää

Prosentti eurooppalaista ja loput muualta. Hunajapurkin alkuperämerkintä voi olla hämäävä, varoittaa Mehiläishoitajien liitto.
Jaana Kankaanpää
Tarkimmillaan lähituottajan hunaja on jäljitettävissä jopa pesälle saakka. Kun pakkaaja on sekoittanut tuotteen monesta eri hunajasta, tilanne on jo aivan toinen.

Ulkomaisten hunajapurkkien alkuperämerkinnät voivat hämätä kuluttajaa luulemaan tuotetta kotimaiseksi, varoittaa Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry.

Merkinnät voivat liiton mukaan olla hämääviä, sekavia tai jopa väärin.

Hunajapurkissa on oltava merkintä tuotteen alkuperästä.

Merkinnät voivat SML:n mukaan olla kuluttajan näkökulmasta epäloogisia. Hunaja saattaa olla ”EU:ssa tuotetun hunajan sekoitus” tai ”EU:ssa ja EU:n ulkopuolella tuotetun hunajan sekoitus”.

SML kuluttajaneuvoja Mari Koistinen harmittelee epämääräistä alkuperätiedon merkintätapaa.

”On ristiriitaista, että jos hunaja on peräisin yhdestä maasta, niin se maa on kerrottava. Mutta jos hunaja sekoitetaan kahden tai useamman maan hunajasta, niin alkuperämaita ei tarvitse mainita.”

Kärjistetyimmillään tilanne voi olla se, että sekoitteessa on yksi prosentti eurooppalaista hunajaa ja 99 prosenttia EU:n ulkopuolella tuotettua. Tällöin riittää merkinnäksi ”EU:ssa ja EU:n ulkopuolella tuotetun hunajan sekoitus”.

Koistisen mukaan eurooppalaiset mehiläishoitoliitot ovat vuosien ajan toivoneet merkintään muutosta.

”Saa nähdä, toteutuuko se koskaan”, Koistinen toteaa.

”Mutta onneksi tieto alkuperästä on hunajassa pakollinen. Epämääräistä hunajaa ei ole kenenkään kuluttajan pakko ostaa, vaan voi valita suomalaiseksi ilmoitetun hunajan. Suomalaisena myydyn hunajan on aina oltava sataprosenttisesti suomalaista.”

Alkuperämerkinnän lisäksi kotimaisuuden voi varmistaa purkissa mahdollisesti olevasta Hyvää Suomesta -merkistä, liitto muistuttaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vankila- ja varuskuntaruuan kotimaisuusaste sama

Yllättikö runsas kesäkurpitsasato? Poimi tästä vinkit käyttöön

Hyönteisruoka on muotia, voiko riisihäröisistä hiutaleista siis keittää puuron pienellä lisävalkuaisella? Asiantuntija vastaa

Pilaantuneita juustoja ja laittomasti teurastettuja lihaa – ruokaa väärentävät rikolliset käyttävä hyväkseen koronan sotkemia markkinoita